Plaça Keskustori, Tampere, Finlàndia |
EL
KAUPPAHALLI
Inaugurat
el 1901 en un magnífic edifici art nouveau, el Tampere Market Hall. Situat a Hämeenkatu,
potser l'eix comercial més important de la ciutat i junt a la que vindria a ser
la seva Plaça de Catalunya: la Keskustori,
(on hi ha també mercat a l'aire lliure el primer diumenge de cada mes). El Kaupahalli és el major mercat interior dels països nòrdics.
Amb els seus 40 venedors, el mercat ofereix tot, des de productes de peix fresc
fins a formatges, pastisseria i delícies locals. Per que us en feu una idea te
més o menys la meitat de la mida d'una de les nostres places com La Boqueria o
el Ninot.
La nostra visita va començar per
una formatgeria on vaig provar diversos formatges del país. Fonamentalment
elaborats amb llet de vaca, cabra o ren en molt pocs casos. Segons em va
explicar la formatgera, el ren te una producció de llet molt baixa, i com que és
molt rica en greixos pràcticament es fa servir tota per a productes protectors
de la pell contra el fred. A destacar-ne els semicurats amb un toc fumat, molt
agradables.
Jo en destacaria un de fresc,
molt semblant al Cottage cheese anglés: el raejuusto.
I un de força coriós i característic: el leipajuusto,
de leipa (pa) i juusto (formatge), de textura una mica inquietant (els americans en
diuen: finnish squeaki cheese )que
sol menjar-se una mica fos i acompanyat de melmelada de fruits del bosc,
especialment de mora vermella: Rubus
chamaemorus . Hi ha costum també de
menjar-lo com a postres sucat en el cafè, del que els finesos en consumeixen
grans quantitats.
kesäkeitto |
greixós, semblant als nostres "quesitos" que utilitzen molt dissolt per enriquir guisats i sopes, com la kesäkeitto, o sopa d'estiu amb verdures de temporada.
La següent parada que vàrem
visitar va ser un forn. Amb força variants de pans,
fonamentalment de sègol,
sol o mesclat amb altres llavors els ruisleipä,
dels quals potser el més típic i més estès és el reikaleipä, literalment: "pa amb un forat", que es feia
així antigament quan se'n feien grans quantitats per guardar-los en un pal que
es penjava paral·lelament al sostre de les cases i on si enfilaven com si
fossin els discs d'un àbac.
En referència al tema dels pans,
i com a fet curiós, us comentaré que, tot i que la farina de consum més estès
és la de sègol, en èpoques de gran penúria o hiverns molt crus, quan aquesta
escassejava, es feia una farina de l'escorça del pi negre que es
reikaleipä |
mesclava amb
la convencional i en feien uns pans anomenats: petuleipä. De fet, sota l'escorça del pi, dura i realment
immenjable, hi ha una capa fina, el càmbium, d'una estructura més lleugera i
digerible. És de fet aquesta part la que extreien per a fer-ne la farina, o bé,
simplement per menjar-la torrant-la una mica en una paella.
Pel que fa a les pastes i els
dolços cal parlar dels típics korvapuusti els clàssics rotlles de canyella,
que també trobem a la gastronomia dels veïns suecs i noruecs. Se solen prendre
acompanyats del imprescindible cafè i també en bones quantitats com aquest.
També son molt típics una mena de panets dolços o brioixos amb cardamom, els pulla, dels que n'hi ha força variants,
tant de forma, mida, farciment o recobriment. Així hi ha els pullapikto, grans com una barra de pa,
els voisilmäpulla amb mantega, fruit
secs i panses al farcit, o els rahkapulla,
amb fruits del bosc i farcit de crema. També fan unes pastes fregides i
ensucrades molt semblants als nostres xuxos però farcides de melmelada de
fruites del bosc en lloc de crema.
També son força corrents els
anomenats "donuts finesos", els Munkki,
aromatitzats amb cardamom i arrebossats en sucre.
korvapuusti i diversos pulla
|
Munkki |
karjalanpiiraka |
Pel que fa a les carns i embotits
les parades ofereixen una certa varietat de preparacions, tant del porc com de
la vedella. Ara bé, el més característic del país és la carn de ren, el poro, que prové de la regió de Lapònia,
d'un gust intens, de grans propietats alimentícies i molt valorada per la
població. Es menja tant fresca com preparada en embotits o fumada, i el seu
preu és tant elevat com el dels nostres millors pernils. Sol menjar-se
acompanyada de puré de patates i de gelea de nabius vermells (lingonberries).
I anem cap el peix. Quasi la
meitat de la superfície del país està coberta de llacs. Hi son abundants i
típiques doncs varietats d'aigua dolça com la truita, la perca, el lluç de riu,
i sobretot el lohi, el salmó, que és
salvatge i realment molt bo. Tant fresc, com fumat i/o marinat de mil maneres
diferents, de les quals me'n van donar a tastar unes quantes.
A destacar el Wellington de salmó
i la clàssica lohikeitto, la sopa de
salmó amb patates, pastanagues, cebes, crema de llet i aromatitzada amb anet, i
que es menja acompanyada de pa de sègol amb mantega.
Un altre capítol important de la
relació dels finesos amb el peix son els marinats que solen fer als estius per
consumir a les èpoques fredes. Fan tota mena de peixos i cefalòpodes, però
potser el més típic és el marinat d'arengada: lasimestarin silli. que preparen amb vinagre, sucre, anet i altres
espècies i que és un plat típic dels Nadals per a moltes families.
Peix marinat |
rapu |
I per acabar amb el tema aquàtic,
també és molt abundant, lògicament, i apreciat el cranc de riu, el: rapu.
De fet comparteixen amb els suecs
el costum de celebrar als estius "festes del cranc" exclusives donat
l'alt preu del producte i on se'n mengen grans quantitats, havent-ne fins i tot
d'importar de Rússia.
I arribem a la zona verda. Les
verdures. De fet, tot i que se'n troben força varietats la majoria no son
d'origen finès sinó d'importació. La producció nacional es fonamenta en
aquelles varietats que poden suportar les condicions extremes del clima.
Sobretot les arrels i tiges subterrànies: les cebes, les pastanagues, raves,
remolatxa, l'all, que és molt car i apreciat i, sobretot la omnipresent perunna, la patata. Les patates noves
comencen a aparèixer a mitjans de l'estiu i formen, junt amb l'arròs, el
principal element d'acompanyament per a la majoria de plats. També formen part
principal d'algunes preparacions ben típiques com: les patates amb arengada o
les patates amb peix de riu i salsa de rossinyols. Hi ha una bona producció i
distribució de producte ecològic.
alls de Finlàndia |
Pel que fa al tema de la fruita,
el panorama és una mica decebedor. Es conrea la poma, en diverses varietats i
poca cosa més. Ara bé supleixen la escassa varietat de fruita de taula amb una
extensíssima varietat de fruites del bosc, que consumeixen fresques, però
sobretot en fan melmelades que consumeixen amb els pans, empren en pastisseria,
però, i això és un tret característic de la cuina nòrdica, acompanyant plats
salats com les carns, els embotits o els formatges.
Si hi ha dues coses que agrada
als finesos, que son força amants de la natura, és anar a collir fruites del
bosc i bolets. Costum aquesta que compartim els catalans.
Pel que fa als fruits del bosc, a
Finlàndia se'n troben una cinquantena d'espècies, trenta-set de les quals
menjables. Lògicament cal una mica d'experiència per a plegar-ne, doncs, tal
com passa amb els bolets n'hi ha de tòxiques que fàcilment es confonen amb les
bones.
Les més apreciades son
.
la mustikka, el nabiu negre: (Vaccinium cyanococcus) (blueberry en ang.)
.la
mustaherrukka, el riber negre: (Ribes nigrum) (blackcurrant en ang.)
.La
mansikka, la clàssica maduixa:
.
la puna herukka, la grosella vermella: (Vaccinium vitis-idaea) (lingonberry
en ang.)
.
la lakka, la mora dels pantans: (Rubus chamaemorus) (cloudberry en ang.), que creix a Lapònia i potser és la més
apreciada.
Pel que fa al tema dels bolets, el més apreciat és el rossinyol, encara que també es cullen ceps, múrgules i altres varietats.
En quant a la resta de la visita
al Kauppahalli:
L'espai s'estructura en tres
corredors, dos dedicats al menjar i un tercer amb botigues de menjars preparats
i altres temes domèstics no directament relacionats amb la teca.
De menjars preparats cal
destacar-ne els entrepans, alguns força curiosos, i una mena de pastissos que
fan amb pa de motlle farcits de peix, carn o embotits.
Al fons, com a tot bon mercat,
unes quantes parades de restauració, on poder degustar els productes. Molta
gent hi va a menjar, sobretot al migdia doncs tenen bona fama. És sorprenent, i
agradable però, constatar la manca de la massificació que patim a Barcelona als
nostres mercats. Sembla que a Tampere hi ha la quantitat de gent justa per no
viure donant-se empentes i cops de colze, com ens passa a ca nostra.
Acabada la visita al Kauppahalli, sortírem per la porta del
darrera i ens dirigirem al Laukontori,
el mercat de carrer, força proper i instal·lat a una plaça a la riba del llac. Alli hi ha bàsicament parades de
fruites i verdures. A destacar-ne les patates fineses, els rossinyol, el pèsol
dolç, molt apreciat i les sempre presents fruites del bosc.
Riba del llac. Al fons el Laukontori
|
Acabàrem la visita asseguts en
una terrassa en front del llac on vaig poder degustar una especialitat típica
de la ciutat. Un botifarró de sang el mustamakkara,
molt semblant als nostres, però servit a modus de hot-dog, acompanyat de ceba
fregida cruixent i, sí, ho heu endevinat, un bon raig de melmelada de lakka. I tot gaudint d'una cerveseta del
país, ben guanyada, em vaig acomiadar de la Marja i vàrem concloure aquest
interessant tour per la gastronomia del país.
mustika keito |
Volia fer esment però, a algunes postres
que vaig provar aquests dies i que em van semblar remarcables. Per una part, la
mustika keito, una mena de sopa freda
de nabius que es pot beure sola o mesclada amb iogurt. el vispipuuro fet de nabius vermells que te una textura similar al
nostre codonyat, encara que una mica més àcid i tou. Se sol consumir amb una
mica de crema de llet. I, especialment el mämmi,
una preparació típica de la Setmana Santa, feta amb farina de sègol i malta
de cervesa. També es menja amb una mica de crema de llet. Te una textura com de
farinetes una mica sorroses i un
gust potent lleugerament amargant que em va
recordar vagament al xarop de magrana o l'arrop.
vispipuuro |
mämmi |
I això és tot. Espero que us hagi
estat interessant aquest petit viatge per la cuina d'aquest terra plena de neu,
de llacs, casetes de Monopoly i de grups de heavy-rock, potser el país nòrdic més
desconegut per a nosaltres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada