Una recepta del sopar de nadal que se'ns havia transpaperat...
Ingredients:
- Una pava de 3 kg. aprox.
- Romaní, farigola i orenga
- Sal i pebre
- 50 gr. de mantega.
Per al farcit:
- 500gr. de carn picada mescla de porc i vedella.
- 2 llesques de pa.
- 4 dents d'all.
- Una ceba.
- Un ramet de julivert.
- 2 pomes.
- 50 gr. de pinyons.
- 50 gr. pe panses.
- 200 gr. de dàtils.
Per a la salsa:
- 1 kg. de patates
- 400 ml. de llet.
- 100 gr. de mantega
- Sal, pebre i nou moscada.
Procediment:
- El dia abans salarem, empebrarem i cobrirem d'herbes la pava i la deixarem a la nevera fins al moment de farcir-la el dia següent.
- Farem el farcit sofregint la ceba a foc lent. Quant aquesta estigui rossa incorporarem l'all i la carn picada fins a enrossir-la també.
- Incorporarem la resta d'ingredients: la poma tallada a daus petits, el pa trossejat fi, el julivert picat, els dàtils que haurem deixat en remull durant la nit i que pelarem i desossarem, els pinyons prèviament saltats a la paella i les panses que també haurem tingut unes hores remullant-se.
- Deixarem coure a foc ben lent fins que la poma i el dàtil es vagin desfent i ens lliguin la mescla.
- Farcim la pava amb la mescla fins que quedi ben plena, la tanquem amb uns escuradents i la cobrim amb la mantega. Val la pena prendre la precaució de cobrir amb paper de plata les puntes de les potes i ales per que no se'ns cremin massa durant la cocció.
- Prescalfar el fort a 180º, només per la part d'abaix. Col·locar-hi la pava i fer-la coure calculant com a mínim una hora per cada kilogram. En el nostre cas l'animal venia amb una vàlvula de cocció molt pràctica que sobresurt quan l'interior de la peça està cuit, i va resultar molt viable. Recordeu sempre anar regant de tant en tant la pava amb el seu suc amb l'ajuda d'una pipeta o pinzell.
- Un cop cuita la pava farem una salsa per acompanyar-la, torrant 25 gr. de farina amb la mateixa quantitat de mantega i incorporant tot el suc de la coció que haurà anat deixant la pava. Ho lligarem tot com si es tractés d'una beixamel. En cas de necessitat podem afegir una mica de llet o brou de pollastre per allargar la salsa mentre la lliguem.
Presentarem la pava acompanyada de la salsa i del farcit que ens hagi sobrat.
En el nostre cas varem fer també com acompanyament una mica de puré de patates que varem elaborar bullint la patata, aixafant-la, lligant-la amb una mica de mantega i llet i aromatitzant-la amb una mica de pebre i nou moscada.
Bon profit!
Uauuuu!!!! Que lluny queda Nadal, però queda apuntada!
ResponEliminaNo hi ha com les receptes a deshora: els torrons per la Quaresma, els bunyols per tots sants... la pava per Sant Josep i el tortell de reis per Sant Joan. :D..
Elimina