dimarts, 4 de juny de 2019

"Arròs" low-carb de coliflor amb calamar.




Parlar d'una paella sense arròs pot ser una mica controvertit. Però quan has de limitar el consum de carbohidrats, l'arròs és el primer de caure pel precipici. Per fer-te passar, però, una mica el ruc-ruc de les ganes de menjar-ne a la cassola o una bona paella, un recurs és canviar-lo per quelcom que, com a mínim en tingui una certa aparença. I una bona solució son els cabdells de coliflor picats de manera que ens quedin d'una mida i textura semblant a la d'aquell. Si bé la coliflor te un gust més marcat que el suau i més neutre de l'arròs, un cop cuita i envoltada de tota la parafernàlia de gustos del sofregit, el brou i els entrebancs de la paella, ens dona un plat força saborós, de textura agradable i francament amb molt menys carbohidrats i calories que una paella convencional.
En el nostre cas l'hem feta força simple, amb un sofregit senzill i una mica de calamar, Hem emprat calamar de Humboldt, o "poton". Com que la cocció es fa pràcticament sense líquid hem incorporat, cosa que no tinc costum d'emprar gaire sovint per que sol portar molta sal i additius, una mica de brou de peix en pols per incrementar els sabors del plat.

Ingredients per a quatre:
  • Una coliflor
  • 400 gr. de calamar
  • 250 gr. de tomàquet triturat.
  • Una ceba gran
  • Cinc dents d'all
  • Una nou de gingebre
  • Un pessic de safrà
  • Un dau de brou de peix
  • Una tasseta d'aigua
  • Quatre cullerades d'oli d'oliva verge
  • Sal al gust
Procediment:
  • Amb l'ajut d'un robot de cuina, tallar i triturar els cabdells de la coliflor fins que ens quedin bocins de la mida d'un gra d'arròs. Reservar.
  • Escalfar l'oli a la cassola i marcar-hi el calamar tallat a tiretes.
  • Quan el calamar hagi suat una mica incorporar la ceba, abaixar el foc i deixar-la enrossir.
  • Incorporar ara l'all i el gingebre ben picats, el safrà i el dau de brou que haurem ratllat prèviament. Deixar coure una estona a foc baix procurant que no s'enganxi. Podeu afegir-hi sal en aquest moment, si així ho voleu, però el brou en porta força, o sigui que amb prudència.
  • Afegir el tomàquet triturat i deixar coure el sofregit a foc lent durant uns deu minuts.
  • És l'hora d'abocar-hi la coliflor. Remenar per que es mescli bé amb el sofregit. Incorporar-hi mitja tassa d'aigua. Tapar la cassola i deixar-ho coure entre cinc i deu minuts a foc mig-baix, segons voleu un resultat més o menys cruixent. La coliflor es courà en el seu propi vapor, i si la deixem massa estona s'estovarà massa i se'n perdrà la textura que busquem.
  • Nosaltres ho hem presentat a taula amb una mica d'orenga fresca recent tallada i unes rodanxes de llimona.
Bon profit!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons