El conreu del blat de moro a la comarca del Berguedà es remunta al segle XVIII, concretament la varietat que coneixem com a "blat de moro escairat". Té un color blanc característic que s’aconsegueix mitjançant l'escairat que no és res més que pelar o treure-l'hi la pellofa al gra. Això es realitza en molins especialitzats similars als d'oli. Abans d’ésser consumit, cal posar el gra en remull el dia abans i rentar-lo amb aigua abundant abans de coure’l. La tradició de menjar escudella de blat de moro escairat pel dia de Nadal a la comarca del Berguedà, n'ha garantit la continuïtat de la producció.
Portava dies donant voltes a cóm cuinar-lo sense caure en la clàssica escudella de Nadal i no acabava de trobar alguna idea que em semblés atractiva. Aquesta em va venir tot mirant un video a Youtube d'un canal de cuina vegana força interessant: "Raw. Vegan. Not gross" de la Laura Miller al qual estic subscrit. Feia uns tacos vegans amb blat de moro convencional fresc. Vaig pensar que podria mirar de fer-ne uns amb el blat de moro escairat tot i tindre'l sec. Per això vaig optar per tindre el gra en remull durant 24 hores i després coure'l al vapor fins a obtenir-ne una textura suficientment tova com per a poder-lo treballar amb facilitat. Això va tardar quasi una hora. Per a obtenir una massa suficientment elàstica com per a fer els tacos vaig afegir llavor de llinosa molta a la mescla. La llinosa a l'hidratar-se forma una mena de gelatina que dona l'elasticitat necessària a la massa. Per al farcit vaig seguir aproximadament la recepta de la Miller i vaig fer una massa de pipes de gira-sol amb tomàquet sec, cilantre i bitxo (no tenia Jalapenyos a mà). També llesques de tomàquet fresc i alvocat i una crema agre elaborada amb anacards. Han quedat cruixents, picantets i molt bons.
Ingredients (Per a uns 6 tacos):
Per a la massa:
- Una tassa gran de grans de blat escairat
- 1/3 de tassa de llinosa molta
- Mig pebrot vermell
- Una ceba tendra
- El suc d'una llimona
- 1 culleradeta de pebre vermell
- 1 culleradeta de comí
- 1 culleradeta de sal
- 1/2 tassa d'aigua
Per al farcit:
- Mitja tassa de pipes de gira-sol posades en remull la nit abans
- Mitja tassa de tomàquet sec prèviament remullat unes hores
- Mig bitxo
- 2 cullerades d'oli d'oliva
- 2 cullerades de suc de llima
- Una cullerada de xarop d'agave
- 1 culleradeta de comí
- 1/2 culleradeta de sal
Apart:
- Un alvocat
- Un parell de tomàquets
- Un grapat de cilantre fresc
Per a la crema agre:
- Una tassa d'anacards posats en remull la nit abans
- El suc d'una llimona
- 3 cullerades d'oli d'oliva
- Sal al gust
Procediment:
- Posarem al processador d'aliments el blat de moro, la ceba, el pebrot i el suc de llima amb una mica d'aigua. Ho picarem fins que quedi fet un puré.
- Afegirem la llinosa, les espècies i la sal i ho seguirem treballant fins que ens quedi homogeni. Si ens queda massa espès podem anar afegint aigua fins que la consistència sigui l'adequada.
- Estendrem la massa sobre paper d'enfornar formant cercles d'un pam de diàmetre.
- Enfornarem uns 20 minuts aproximadament controlant fins que veiem que la massa és consistent i elàstica desprenent-se amb facilitat del paper de forn.
- Doblegarem els cercles per la meitat amb prudència i els tornarem a enfornar penjats de la reixa del forn, tal com es veu a la foto, durant uns quants minuts fins que es vegi la massa ben seca i cruixent, però evitant que arribi a cremar-se. Reservarem els tacos.
- Farem el farcit processant les pipes juntament amb la l'oli, el
- xarop d'agave, el suc de la llimona, el comí i la sal fins que quedi una pasta homogènia. Tot seguit hi afegirem el tomàquet sec, el cilantre i el bitxo i els picarem breument. Volem que quedin els trossos visibles.
- Per a la crema agre simplement processarem els anacards amb l'oli i la llimona fins que ens quedi una crema fina i espessa.
- Finalment muntarem els tacos omplint-los amb un parell de cullerades del farcit, unes llesques d'alvocat i de tomàquet, una mica de coriandre i ho rematarem amb una cullerada de la crema agre.
Bon profit!
Com m' agrada aquesta recepta tan original, Amadeu!
ResponEliminaGràcies Anna! :D
ResponEliminadoncs a mi tb m'agrada força la recepta, amb el teu permis de la copio!
ResponEliminaAmb tota llibertat!. Una abraçada!
Elimina