diumenge, 19 de maig del 2019

Pa cetogènic de farina d'ametlla i psyllum




Us portem un pa de farina d'ametlla i Psyllium, molt baix en carbohidrats i  apte tant per a celíacs, diabètics o gent amb ganes de perdre pes. De les moltes variants de pans baixos en carbohidrats aptes per a dietes cetogèniques, que he anat provant de fer aquest és potser el que més m'ha agradat de tots. Es fa, com he dit a partir d'una farina amb molt pocs carbohidrats, la d'ametlla i amb un gust molt més suau que la de coco i que gairebé no es nota en el pa un cop cuit. Porta també una petita quantitat de Psyllium. El Psyllium és la tavella molta de la llavor del Plantago ovata, un tipus de Plantatge (Llantén en castellà) del que la Índia n'és el primer productor mundial. La tavella del Plantago te propietats que la fan mol útil per a la cuina sense gluten. De fet porta una gran quantitat de fibra i per tant te una gran capacitat d'absorció d'aigua. El seu efecte és que augmenta l'esponjositat i li dona elasticitat de les masses, tal com ho fa el gluten a les elaborades amb farina de blat. És un bon recurs doncs per a fer tant pans com rebosteria amb farines sense gluten. No cal afegir-ne massa a la farina doncs no en millora el resultat. Tant per l'esponjositat que li dona el Psyllium com per el gust suau que li aporta l'ametlla és un pa molt semblant als fet amb farines convencionals. Queda suau, esponjós, amb la crosta cruixent i amb un sabor molt agradable al paladar.
També hem afegit una mica de vinagre de poma a la massa. El vinagre acidifica el medi i facilita els processos fermentatius augmentant la quantitat de diòxid de carboni i donant lloc a alvèols més grans a la massa. Tot i que dona un punt àcid al pa resultant, aquest sol quedar més esponjós, però podeu prescindir-ne.

Ingredients:

  • 150 gr. de farina d'ametlla
  • 40 gr. de closca de Psyllium
  • 3 clares d'ou
  • 2 cull. de llevat químic (Royal)
  • 2 cull. de vinagre de poma
  • 250 ml. d'aigua bullent.
  • Sal al gust
Procediment:
  • Escalfar el forn a 180º
  • Mesclar la farina, el Psyllium i el llevat químic.
  • Afegir el vinagre u les clares i mesclar-ho bé.
  • Anar afegint l'aigua bullent remenant contínuament fins a obtenir una massa homogènia.
  • Deixar reposar uns 20 minuts. El Psyllium anirà absorbent l'aigua i al final ens quedarà una massa esponjosa i elàstica.
  • Tallar la massa en porcions iguals. Poden sortir de sis a vuit panets segons la mida que els volgueu. Amb les mans mullades per evitar que se'ns enganxi la massa anar arrodonint les peces fins a formar els panets.
  • Cobrir la safata del forn amb paper untat amb oli i posar-hi els panets a fornejar a la part baixa del forn i durant uns cinquanta minuts o una hora. Estan cuits quan els hi dones cops per la part de sota amb l'ungla d'un dit i sonen a buit.
  • Deixar refredar i servir o guardar en una bossa de paper a la nevera. Poden durar una setmana.

1 comentari:

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons