Per als amants de la cuina mexicana celíacs o amb problemes de sobrepès també hi ha alternatives. Unes tortillas mexicanes fetes amb farina de llinosa en lloc de blat o blat de moro. Lliures de gluten i ben baixes en carbohidrats. Són ben fàcils de fer i resulten elàstiques i gustoses per a preparar uns bons tacos vegans.
Ingredients per a quatre tortillas:
- Una tassa de llavors de llinosa rossa
- Un terç, o una mica més d'un terç de tassa d'aigua
- Una cullerada d'oli de coco o d'oliva
- Sal al gust
Procediment:
- La farina de llinosa se sol enrancir amb facilitat, per això és difícil de trobar-ne comercialitzada. És aconsellable comprar les llavors senceres i moldre-les al moment. Jo solc fer-ho amb un molinet de cafè, però podeu fer-ho amb un robot de cuina o, fins i tot, amb un morter.
- Un cop tinguem la farina molta la posarem en un bol junt amb la sal i la cullerada d'oli i hi anirem afegint l'aigua de mica en mica i ho anirem barrejant amb una espàtula. Hi afegirem aigua fins que ens quedi una massa espessa però manejable.
- Farem una bola i l'amassarem amb les mans durant uns minuts. La deixarem reposar en el bol tapada amb un drap durant uns vint minuts. Durant aquest temps la farina reacciona amb l'aigua i deixa anar gelatina que és el que donarà consistència a la tortilla.
- L'ideal per a fer les tortillas és disposar d'una tortillera per aixafar-les i d'un comal per coure-les, però a casa ens podem apanyar força bé amb un rotlle d'amassar i una paella, preferentment de ferro colat.
- Escamparem la massa sobre un paper de forn i l'estendrem amb la mà tot el que podem. Tot seguit posarem un altre paper de forn a sobre i amb l'ajut del rotlle aplanarem la massa fins que quedi el més fina possible.
- Amb l'ajut d'un bol invertit tallarem la massa fins a fer-ne tots els cercles que podem.
- Escalfarem la paella i hi posarem a coure les tortillas. Un minut o dos per cada cara, o fins que veiem que els extrems del cercle comencen a canviar de color, o que l'oli de la massa fa unes bombolletes. El fet de mesclar una mica d'oli a la massa els dona més flexibilitat i fa que no s'enganxin a la paella.
Un cop cuites les podem emprar tot seguit o bé guardar-les en una bossa de plàstic tancada. A la nevera ens duraran ben be tres o quatre dies. Si les voleu cruixents les podeu posar a torrar una estona al forn doblegant-les i penjant-les de la reixeta del forn.
Podeu emprar-les per a fer tacos tal com tingueu costum. Nosaltres els hem fet totalment vegans i hi hem posat unes llesques d'alvocat i una amanida de tomàquet, pebrot vermell, ceba, api, julivert i blat de moro, amb una salsa de llimona i ají picant.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada