diumenge, 2 d’octubre de 2016

Hamburgueses de gírgoles de panical.




          La "gírgola de panical" o "gírgola de card  (Pleurotus eryngii) és un bolet d'excel·lent qualitat gastronòmica, encara que poc conegut a Catalunya pel fet de sortir molt poc. En canvi, és força apreciat a Aragó i a Castella, amb ben poca tradició boletaire. però on es cull sovint i fins i tot es cultiva amb bon rendiment. Creix sobre les arrels del "Card girgoler" (Eryngium campestre), també anomenat "panical"  que a Castella es coneix per "cardo corredor" i aquest bolet per "seta de cardo".


          Es tracta d'un bolet molsut que es pot fer relativament gros, de carn blanca, una mica dolça i compacta, lo que li dona la consistència necessària per a elaborar aquest plat un cop sofregit per a eliminar-ne part de l'aigua.

Ingredients per a quatre hamburgueses:
  • 200 gr. de gírgoles de card
  • 75 gr. de flocs de civada lleugerament molts
  • 1/2 ceba
  • 2 dents d'all
  • Un grapat de julivert
  • 2 cullerades de salsa de soja
  • 2 cullerades d'oli d'oliva
  • el suc de 1/2 llimona
  • Una mica de pebre
  • Sal al gust
Procediment:
  • Tallem les gírgoles en bocins menuts, i les salpebrem.
  • Escalfem l'oli, hi daurem una dent d'all i saltegem els bolets a foc moderat fins que redueixin de volum dos terceres parts.
  • Posem al robot de cuina, els bolets, la ceba picada, l'altre dent d'all laminada i el julivert i ho piquem fins a obtenir-ne un puré dens.
  • Aboquem el puré en un bol i hi afegim el suc de llimona i la salsa de soja.
  • Tot seguit hi anem incorporant els flocs de civada i amb una espàtula anem treballant la massa fins que tingui la consistència adequada per poder formar les hamburgueses (Aproximadament uns 75-80 gr. de flocs). Ho deixem reposar a la nevera per una hora. Podeu afegir, si voleu una mica de sal a la mescla encara que amb prudència dons la salsa de soja ja li dona un punt de salat.
  • Formem les hamburgueses i podem coure-les en una paella o bé en una planxa o graella. Si les feu fregides deixeu-les reposar sobre paper absorbent durant una estona dons agafen bastant d'oli.
          Podeu menjar-les en entrepà o bé acompanyades d'unes patates "de luxe" fetes al forn i una mica de salsa picant com hem fet nosaltres.
          Bon profit!


Cap comentari:

Publica un comentari

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons