El falàfel és una mena de "croqueta" típica de la cuina de l'Orient Pròxim. Tradicionalment se serveix amb salsa de iogurt o de tahina, així com en sandvitx, en pa de pita o com a entrant acompanyat d'amanida. Se sol fer amb cigrons, faves o una combinació d'ambdós ingredients. Encara que nosaltres n'hem fet alguna vegada amb mongeta mungo o mongeta del ganxet i també queden força bons.
En tot cas, la variant feta amb cigrons és més típica de l'Orient Mitjà, mentre que la que us portem avui, amb faves és com es fa frequentment a Egipte i Sudan.
El que fa diferent el falàfel d'altres empanades és que els llegums no es couen: simplement es posen en aigua fins que s'estoven i després es trituren (se'ls pot llevar la pell abans) fins a obtenir-ne una pasta. Se solen barrejar amb all i julivert, ceba o altres condiment: cilantre, julivert, comí, etc.. Amb la pasta es fan unes boles aixafades que es fregeixen en oli abundant. A vegades pot utilitzar-se també farina de cigró per a donar més consistència a la barreja. A diferència d'altres croquetes, no s'arrebossen abans de fregir dons la mateixa llegum fa que al fregir-les es formi una crosta semblant a la que obtindrem en un arrebossat amb farina de galeta.
Ingredients per a unes 20-24 peces:
- 400 gr. de faves seques sense la pell. (En podeu trobar en comerços d'aliments del Magreb o orientals)
- Una ceba mitjana
- 3 dents d'all
- Un grapat generós de julivert
- Una llimona
- Una cullerada sopera de llavors de comí en pols
- Sal al gust
Procediment:
- Posem, la nit anterior, les faves en remull en aigua abundant i les deixem rehidratar-se tota la nit.
- Al matí posem les faves escorregudes, l'all tallat ben fi, el julivert picat i la ceba a bocins petits, tot plegat a la picadora o processadora d'aliments.
- Ho piquem la estona necessària per que se'ns formi una massa suficientment fina per poder-la treballar i fer-ne les croquetes. Sabrem que és més o menys a punt quan veiem que s'adhereix a les parets de la picadora.
- Ho aboquem en un bol i hi afegim el suc de la llimona, el comí i la sal.
- Deixem que reposi una mitja hora i procedim a fer els falàfels. Fem cullera amb la ma i agafarem la quantitat que ens càpiga en el forat. Li donem forma arrodonida, com una mandonguilla, i després la premem amb l'altra má fins que ens quedi una mena de mini-hamburguesa.
- Omplim la fregidora o be un pot de parets altes amb dos dits d'oli d'oliva i l'escalfem.
- Quan sigui ben calent hi anem enfonsant els falàfels i els deixem fregir fins que estiguin ben daurats per les dues bandes. Solen fregir-se força de pressa.
- Els deixem refredar sobre paper absorbent per que perdin l'excés d'oli.
Jo els serveixo acompanyats de pa de pita o de dúrum i d'una salsa agre feta amb iogurt grec, maionesa i una bona cullerada d'anet fresc.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada