Avui us portem la recepta de dos varietats que hem elaborat i que han quedat força bones: una de carabassó, llinosa i sèsam, i un altre, també de carabassó i llinosa, però aquesta vegada amb chia, tomàquet sec, all i orenga.
Ingredients nº1
- 2 carabassons.
- 1/2 got de llavors de llinosa remullada en la mateixa quantitat d'aigua durant 8 hores i que picarem lleugerament
- 1/2 got de sèsam, mescla de blanc i de negre ben picat
- Sal opcional.
Ingredients nº2
- 2 carabassons
- 1 tomàquet sec
- 1/2 got de llinosa que picarem fins a fer-ne pràcticament farina
- 1/2 got de chia també ben molta
- 1 culleradeta d'all sec
- 1 cullerada de sopa d'orenga
- Sal al gust.
Procediment.
- En el primer cas deixarem el dia abans la llinosa en remull per que vagi deixant anar la gelatina que ens interessa per lligar la massa
- Al matí picarem el carabassó i en farem un puré que deixarem escorrent sobre un colador per que perdi part de l'aigua. Això accelerarà el procés d'assecat de la massa. El suc que ens queda jo l'aprofito al vespre per mesclar-lo en algun liquat.
- Mentre el carabassó s'escorre aprofitarem per picar la llinosa juntament amb l'aigua, però no massa, per que ens quedin algunes llavors senceres. Això dona una certa textura al pa.
- Per altra banda picarem el sèsam, aquesta vegada amb una certa intensitat per que ens quedi quasi una farina.
- Un cop el carabassó hagi drenat una estona el mesclarem amb les llavors en un bol i ho treballarem fins a obtenir una massa homogènia.
- Tallarem un bocí de paper de forn de la mida de les safates del dessecador i, amb l'ajut d'un corró o d'una espàtula ample estendrem la massa uniformement.
- Un cop ben estesa és recomanable fer-hi uns talls per que després pdem desprendre'n les porcions de pa sense que es trenquin, sobretot si el volem fer molt crocant. En el nostre cas, no el voliem massa sec i l'hem fet d'un gruix de mig centímetre i hem vigilat el temps de cocció per que no s'assequés massa.
- Ara caldrà només deixar-ho assecar fins que obtinguem el pa de la consistència desitjada, i ja el tenim llest per a menjar, en el nostre cas unes 4 a 6 hores.
Nosaltres l'hem emprat per a untar un formatge d'anacards que teniem recent fet.
Pel que fa al segon tipus de pa:
- En aquest cas haurem de moldre tant la llinosa, que no remullarem, com la chia fins a fer-ne farina.
- En quant al carabassó, també en farem puré, però aquesta vegada no l'hi extraurem l'aigua dons ens servirà per hidratar les farines.
- Picarem el tomàquet sec fins que quedi a bocins ben petitets.
- Mesclarem les farines i el puré de les hortalisses, afegirem l'orenga, l'all i la sal i ho barrejarem tal com hem fet en el cas anterior.
- Aquesta vegada, però, deixarem reposar la massa una hora abans d'estendre-la. Durant aquest temps l'aigua de les verdures farà que les farines s'hidratin i obtinguem la gelatina que ho lligarà tot.
- En aquest cas hem procedit a estendre la massa i tallar-la amb l'ajut d'un cutter, amb paper de forn i tot per tal de fer-ne porcions de la mida d'una llesca.
- Ja només queda procedir al deshidratat, que en aquest cas ens ha costat unes 5 hores.
Nosaltres hem emprat aquestes llesques per a untar-les amb mantega de cacahuet i fer-ne uns sandvitxos de germinats de llentia, tomàquet i olives negres.
Espero que us hagin agradat aquests curiosos pans i que us facin bon profit!.
Molt interessant! M'ho apunto per a provar-ho!
ResponEliminaGràcies!