Seguint amb la nostra temporada de receptes vegetarianes us portem avui, paradoxalment, una salsa ben habitual del "menjar brossa", el quètxup. Company imprescindible de la patata fregida, el hot-dog de carrer i de l'hamburguesa de franquícia internacional, de condiments greixosos i de carns de dubtosa procedència, el quètxup és una salsa basada en el tomàquet. El que us portem avui, però, és d'elaboració crudivegana, fet amb condiments naturals, nutritiu, lliure de greixos i sucres refinats, baix en calories i més sa que una pometa (sana).
Per fer-lo emprarem tomàquet sec i per això, el dia abans haurem posat en marxa la deshidratadora. Si no en teniu també el podeu fer al forn o bé comprar-ne de fet. En aquest cas però vigileu per que els tomàquets sec comercialitzats solen portar un contingut bastant alt de sal, amb lo qual cal posar-los en remull una estona per rehidratar-los i que perdin la fortor. Això farà que s'estovin i ens quedi la salsa molt més líquida. De fet, la consistència del quètxup dependrà de la proporció tomàquet sec-tomàquet fresc que emprem a la seva elaboració. Com més alta sigui la proporció de tomàquet sec, òbviament, més espessa serà la salsa.
Ingredients
- 2 tomàquet secs
- 1 i 1/2 tomàquets grossos frescos
- Mig pebrot vermell
- Un parell de dàtils remullats 1 hora
- 2-3 cullerades soperes de vinagre de vi. (jo n'he emprat un fet a casa a partir d'un vi del priorat que està ben bo).
- 1 cullerada de salsa de soja
- 1 cullerada de mirin (es pot substituir per una cullerada més de vinagre)
- 1 cullerada de salsa Perrins
- 1/2 culleradeta de cafè de ají o pasta de bitxo
- Sal al gust, però amb prudència per que la salsa de soja ja en porta. II més encara si feu servir tomàquet comprat sec.
- Tant senzill com tallar el tomàquet sec, els dàtils i el pebrot a bocins, incorporar-los a la batedora juntament amb els condiments: el vinagre, la salsa de soja, el mirin, la salsa Perrins, el bitxo i la sal, i batre-ho fins a obtenir una puré bastant espès.
- Tot seguit tallarem el tomàquet fresc a bocins i l'anirem incorporant al puré que seguirem batent fins obtindre la consistència que més ens agradi. Si ens passem i ens queda massa líquid sempre podem afegir-hi una mica més de tomàquet sec.
Espero que us surti molt bo i que us aprofiti. Nosaltres l'hem emprat precisament per condimentar un parell d'hamburgueses, però vegetarianes. El panet ha sigut una bona fulla d'enciam Iceberg i l'hamburguesa de pastanaga i patata, guarnida amb una cullerada de Cottage chees, el quètxup i uns germinats de bròquil.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada