dijous, 15 d’octubre del 2015

Pa esseni de quinoa i pipes de gira-sol




          LaFàbricaDeCemento us porta avui una nova recepta crudivegana: l'anomenat PA ESSENI o DE CRIST. Es tracta d'un pa elaborat a partir de germinats de diverses llavors. El seu nom és degut a que s'atribueix la seva invenció als Essenis. Es coneix per aquest nom els membres d'una secta jueva fundada cap al segle II aC, les principals comunitats de la qual es van establir a la riberes de la mar Morta. Segons sembla aquesta gent feien aquest pa que, un cop amassat deixaven assecar directament al sol sobre alguna roca.
          Es un pa sense farines ni greixos i d'alt valor nutricional que li aporten precisament els germinats del que està compost. Es pot fer a partir de multitud de llavors. Nosaltres hem provat de fer-lo amb quinoa i pipes de gira-sol, i li hem afegit una mica de nous i poma seca amb canyella. El resultat ha sigut força interessant.
          La seva elaboració, però, requereix d'una certa previsió dons cal, primer, fer germinar les llavors.

Cóm germinar les llavors:

          El procediment és senzill però llarg. Es poden emprar diverses tècniques però aquí només farem esment de la que hem utilitzat nosaltres. Ens caldrà, per cada mena de llavor que volem germinar: un pot de vidre ben net, o millor esterilitzat (amb posar-lo en aigua bullent una mitja hora n'hi ha prou), un tros de gassa o tela mosquitera i una goma elàstica.



  • Col·locarem les llavors en el pot i el taparem amb la gassa amb l'ajut de la goma elàstica. 
  • Omplirem el pot amb aigua filtrada i ho deixarem reposar tota la nit. D'aquesta manera, al hidratar-se la llavor s'activa i posa en marxa els processos bioquímics que portaran a la germinació.
  • Al matí següent avocarem l'aigua, procurant escórrer-la completament. Cal que no hi hagi un excés d'humitat per a evitar que es formin fongs, que podrien malmetre les llavors.
  • Ara caldrà deixar el pot boca avall, amb una inclinació d'uns 45º (recolzat en un escorreplats, per exemple) per tal de que sempre es vagi drenant l'excés d'aigua. Caldrà també tapar-lo amb un drap de cuina dons, amb la foscor, accelerarem el procés.
  • Deixarem reposar les llavors en aquesta posició durant dos o tres nits, però tenint cura de reomplir el pot d'aigua, remoure una mica les llavors i tornar a escórrer-lo dos o tres cops al dia. Això fa que s'eliminin alguns enzims que retarden el procés i ajuda a mantenir el grau d'humitat òptim per que la llavor vagi germinant.
  • Als tres dies veureu que les llavors ja presenten una rel blanca tant o més llarga que la pròpia llavor. Ja les tenim germinades. Ja les podem emprar tant per fer el nostre pa com per menjar soles, en amanides, o com ens vingui de gust. Durant tot aquest procés, la pròpia llavor ha anat oxidant el midó de reserva per a obtindre l'energia necessària per anar formant els teixits de la rel. Així, a diferència de la llavor seca, el germinat conté gran quantitat d'enzims i substàncies nutricionalment interessants, a la vegada que el percentatge de midons que conté és molt més baix i, consequentment, aporta menys calories. Aquesta pèrdua d'energia durant la germinació es nota clarament dons notareu que el pot està una mica tebi al tocar-lo.
  • Hem obtingut així el germinat, que és la llavor que ha desenvolupat la rel. Podem, però, si volem, continuar el procés deixant uns quants dies més les llavors al pot i seguint remullant-les de tant en tant, aquesta vegada. però, a plena llum. Així obtindrem els "brots", que no son més que les llavors que han desenvolupat la rel i una tija amb les dues primeres fulles, que no son res més que la resta dels cotilèdons de la mateixa llavor. El fet de deixar-les il·luminades fa que es puguin desenvolupar les fulles i carregar-se de clorofil·la, que és el que els hi dona el seu característic color verd, i que també ens resulta un nutrient força interessant. Son força coneguts els brots de mongeta mungo, rave, o llentia, per exemple.
  • Podeu fer germinats a partir de tota mena de llavors tant de cereals,llegums o altre verdures: blat, fajol, camut, espelta, pipes de gira-sol, llenties, mongetes, bròquil, ofalç...
  • Es del tot aconsellable treballar a partir de llavors de conreu ecològic, dons, de vegades, les ordinàries, poden haver estat tractades justament amb inhibidors del germinat i ens podem trobar amb que ens passem tres dies remullant una cosa que no germina més que una pedra. Desconfieu però de segons quines llavors que es venen en alguns comerços de menjar naturista suposadament "biològiques", dons de vegades et donen gat per llebre i et pots portar alguna sorpresa. Es questió de provar varies llavors i veure quines ens funcionen i quines no.



          Un cop acabat el rotllo, passem a la recepta, que és el que ens interessa.

Ingredients:
  • 200 gr. aprox. de germinat de quinoa
  • 200 gr. aprox. de germinat de pipes de gira-sol.
  • Un grapat de nous, prèviament remullades tota la nit
  • Un grapat de poma seca




Procediment:
  • Un cop hem tingut els germinats apunt, els hem mesclat i els hem picat fins a obtenir-ne una pasta més o menys homogènia però grumollosa.
  • Tot seguit hem afegit les nous i la poma que hem picat ben menuda i ho remenem bé.
  • Em emprat un motlle metàl·lic per a forn, l'hem recobert amb paper sulfuritzat i hi hem avocat la massa aplanant-la amb l'ajut d'una espàtula.
  • Em estat escalfant el forn a màxima potència durant un quart d'hora.
  • Tot seguit hem apagat el forn, hi hem introduït el pa i l'hem deixat tota la nit 
  • (unes vuit hores)
    .
  • Al matí ja teniem el pa fet i ja l'hem pogut desemmotllar.
  • L'hem decorat amb unes nous.
          I ja està. Podeu fer-lo de les llavors que vulgueu i condimentar-lo com millor us sembli, amb fruits secs, herbes o espècies.
          Si després d'una nit al forn us sembla que no és prou cuit i el voleu més cruixent, podeu tornar a repetir l'operació d'escalfar el forn, apagar-lo, i posar-hi el pa unes hores més. També podeu fer.lo, si voleu, a la deshidratadora.

Bon profit!






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons