dijous, 26 de desembre del 2013

Crema de carbassa i farigola

       

           Sopar de Nadal. Primer round....

          Un bon amic de Granada, en Joso, em va portar, la darrera vegada que em va visitar, una formosa carbassa que ha estat decorant el moble de la cuina un parell de setmanes. L'altre dia voltava per la cuina rumiant el menú de la nit de Nadal. Pensava en fer un entrant no massa carregós donada la contundència del segon plat que tenia previst: una pava farcida ("Gefüllte Puten" li diuen els alemanys. A que sona malament.....). No se m'ocorria res interessant fins que la carbassa em va clicar l'ull, avorrida d'estar-se allí de pura decoració. Vaig recordar llavors haver-ne menjat una sopa excel·lent una vegada a casa d'una bona i altruista amiga, la Lupe. Ella, una vegada al més reuneix un grup d'impresentables del que m'honoro en formar part, per donar-nos de menjar i recollir calerons per una ONG. Allí, en una ocasió, una companya, l'Edda de Carli , ens va portar una sopa de carbassa aromatitzada amb herbes que hem va semblar boníssima, i que he tractat de reproduir a la meva manera amb bastant d'èxit. Això m'ha permés matar dos trets d'un sol pardal: resoldre el primer plat del sopar de Nadal i donar sortida a aquella pobre carbassa ensopida de veure'm circular per la cuina. (A demés així la carbassa passa d'estar ensopida a estar ensopada... per alló de la sopa... Perdoneu. un joc de paraules fàcil que no he pogut evitar...)




Ingredients:

  • Una carbassa (évidemment ma chère...)
  • Un paquet d'herbes pel caldo.
  • Un quart de gallina de la cuixa.
  • Un ós de pernil salat.
  • Una carcassa de pollastre.
  • 250 g. de taquets de pernil salat
  • 2 o 3 fulles de llorer
  • Una branca generosa de farigola, fresca, a poder ser.
  • Uns 50 gr. de mantega.
  • Un raig d'oli
Procediment.

          Personalment tinc un sistema quan cuino carbassa, per no haver-me de barallar amb la ingrata feina de pelar-la, i és que la bullo primer una mica, de manera que així la pell es desprengui amb més facilitat.
Així dons, començarem per posar una olla a escalfar amb aigua i una mica de sal. Rentarem les carns i les posarem a bullir una mitja hora, desescumant el caldo de tant en tant.
          Mentrestant rentarem curosament la carbassa i la tallarem a octaus amb l'ajuda d'un bon ganivet gran i una ma de morter. La posarem a bullir amb les carns un quart d'hora o poc més. Traurem els trossos de l'olla, els deixarem refredar una mica i els pelarem, reservant-los.
Incorporarem ara la resta de verdures al caldo, dons abans amb la carbassa segurament no hi haguessin cabut. Deixarem que el caldo s'acabi de fer de la manera habitual.
          Quan haguem de preparar la sopa posarem la carbassa en una olla i afegirem un parell de dits del caldo i ho batrem amb el turmix. Anirem afegint més caldo fins que aconseguim la consistència que ens sembli més apetitosa. Personalment m'agrada més aviat espessa. Si hi afegim la quantitat adequada de caldo, degut a la mateixa textura de la carbassa conseguirem una emulsió més semblant a una crema que a un puré, tot i no portant nata de cap mena. Després escalfarem una bona cassola on hi desfarem la mantega amb un bon raig d'oli d'oliva i hi fregirem els taquets de pernil. Hi incorporarem el llorer i la farigola i ho deixarem acabar de fregir. Tot seguit hi anirem abocant el puré de carbassa, ho mesclarem tot plegat i ho deixarem coure a foc ben baix un quinze minuts remenant amb una cullera de fusta per evitar que se'ns enganxi.
          Podeu decorar-la al servir amb un ramet de farigola fresca.
          Bon profit!.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons