Un altre pa alternatiu al pa de blat convencional, pot ser aquest que mescla farina de civada i de xia. Es tracta de farines, com podeu veure a la taula següent, d'índex glucèmic amb un valor meitat del de la farina de blat. I també amb una quantitat menor de carbohidrats que aquella.
L'índex glucèmic ve a expressar la velocitat a la que un aliment augmenta el nivell de glucosa en sang, la glucèmia.. Per establir aquest índex es compara l'aliment amb un patró, la glucosa, al que arbitràriament donarem el valor de 100.
Considerarem que un aliment té un IG alt quan és més alt de 70, un IG mig quan està entre 56 i 69 i un de baix quan està per sota de 55.
Les persones que pateixen diabetis han de controlar molt bé la quantitat d'hidrats de carboni que ingereixen i cóm aquests afecten a l'augment de la glucosa en sang. El conèixer l'índex glucèmic dels aliments els hi dona un bona eina per al control de la seva malaltia.
I encara ens dona molta informació el valor anomenat "Carga glucèmica (CG)" d'un aliment, doncs és un paràmetre que combina el percentatge i la quantitat d'hidrats de carboni que conté una ració amb la mena d'hidrat de carboni que és i la velocitat amb el que afecta a la glucèmia. Això també és una eina valuosa per a les dietes d'aprimament basades en la reducció o supressió dels carbohidrats.
Aliment Calories Carbohidrats Índex glucèmic
Farina d'arròs 343 85 100
Farina de blat 341 70.6 85
Maizena 355 88.2 85
Farina de blat de moro 343 66 70
Farina de mill 212 41 70
Farina de blat intgr. 322 58.2 45
Farina de ségol intgr. 283 56 45
Farina de civada 388 66 40
Farina de fajol 340 71.3 40
Farina de llinosa 580 22,5 37
Farina de quinoa 240 41 35
Farina de xia 486 42 35
Farina de coco 398 46 35
Farina d'ordi intgr. 350 72 30
Farina de soja 384 3 25
Farina d'ametlla 677 5,3 15
Així doncs un pa fet amb aquestes dues farines baixes en carbohidrats, del qual us en presentem dues variants. Una només amb farina i un altre en la que hi incorporem una part de flocs de civada i que li dona una textura molt agradable. Son pans de gust suau, una mica espesos, doncs son farines que no lleven gaire, però de textura una mica humida, suau i força agradable. Al no ser gaire esponjosos no resulten gaire bons per absorbir salses però, per contra, tenen la consistència suficient com per a llescar-los i fer-ne sandvitxos, per exemple.
Recepta amb farines:
Ingredients:
Així doncs un pa fet amb aquestes dues farines baixes en carbohidrats, del qual us en presentem dues variants. Una només amb farina i un altre en la que hi incorporem una part de flocs de civada i que li dona una textura molt agradable. Son pans de gust suau, una mica espesos, doncs son farines que no lleven gaire, però de textura una mica humida, suau i força agradable. Al no ser gaire esponjosos no resulten gaire bons per absorbir salses però, per contra, tenen la consistència suficient com per a llescar-los i fer-ne sandvitxos, per exemple.
Recepta amb farines:
Ingredients:
Mida tasses de cafè:
Tot mesurat en tasses de cafè.
- 3 de farina de civada
- 1 de farina de xia
- 2 de llet d'anacards
- 4 clares d'ou
- 1 culldta de llevat químic
- Sal
- Anacards picats per decorar.
Procediment:
- Mesclar per una banda els elements sòlids i per l'altra batre les clares amb la llet d'anacards i la sal.
- Ajuntar-ho tot plegat i remenar-ho bé
- Podeu afegir els anacards picats a la massa o bé només posar-ne per sobre a l'hora d'enfornar.
- Untar un motlle amb oli i escampar-hi una mica de farina de civada o bé folrar-lo de paper de forn, per evitar que la massa s'enganxi a les parets.
- Escalfar el forn i coure'l a 180º durant 75m .
- Deixar refredar i desemmotllar.
Recepta amb llavors de xia hidratada i flocs de civada:
- 1 de farina de civada.
- 1 de flocs de civada
- 1/2 de llavors de xia posades a hidratar en 1 d'aigua.
- 4 ous.
- 1 culldta. de llevat químic.
- Sal al gust.
Procediment:
- Pràcticament el mateix que per la recepta anterior.
- Hidratar les llavors de xia.
- Mesclar amb els flocs, la farina, la sal i el llevat
- Batre els ous i anar-hi afegint la mescla anterior fins a unificar.
- Emmotllar, coure i desemmotllar com en la recepta anterior.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada