En aquesta terra som panarres. I jo particularment. No hi ha millor plaer que mullar pa a les salses o un bon entrepà de truita, per exemple. A casa sempre ha sigut costum que el cistell de pa llescat presideixi la taula i, normalment se'n torna cap a la cuina buit o gaire bé. Però el pa, tots ho sabem, com totes les coses bones, no és car ni pecat, però engreixa. I quan tens excés de pes que se t'enganxa com una lapa i te'n vols desprendre no tens més remei que limitar-te'l, o bé eliminar-lo de la dieta. Porto un temps buscant quelcom que el substitueixi com a permanent acompanyant dels àpats i alleugereixi el "mono" de menjar-ne.
És per això que he estat investigant en pans alternatius fets a partir de farines menys riques en carbohidrats que les dels cereals que se solen emprar habitualment. En aquest blog trobareu pans crudivegans el·laborats amb llavors o farines de llinosa o de xia, per exemple, o bé pans, anomenats "Essenis" fets a partir de llavors germinades. Actualment he començat a explorar el mon dels pans cuits de farines alternatives baixes en carbohidrats com son les d'avena o (i encara més baixes) les de coco o ametlla. Pans que se solen el·laborar amb força quantitat d'ou, sobretot de clara, i greixos. Son pans que contenen força proteïna i greixos però, per contra molt poc carbohidrat. Això els fa ideals per dietes d'aprimament basades, precisament en la limitació dels sucres, o quasi la seva supressió, com és el cas de les dietes anomenades "cetòniques". En aquestes dietes l'estratègia consisteix en privar al cos de sucres com a combustible de manera que s'activin les vies metabòliques d'"emergència". Aquestes actuen cremant els greixos acumulats als adipòcits, reduint els dipòsits de greix de l'organisme. Son pans que, com que no tenen gaires sucres que fermentin no creixen massa, o sigui que son de molla espessa. Com que tampoc solen portar gluten no son tan elàstics i, a demés se solen esmicolar amb una certa facilitat. El sabor sol ser una mica diferent del dels pans convencionals. De vegades domina una mica el sabor de l'ou o del coco o l'ametlla, segons la farina que emprem. Son però força agradables de sabor com de textura i realment consolen molt la falta de pa normal. En properes receptes us n'aniré presentant uns quants.Aquí en teniu un d'elaborat amb farina de coco, per anar fent boca. Està força bo, queda bastant consistent i es pot llescar sense problemes.
Ingredients:
- 1/2 tassa de farina de coco
- Una tassa de fècula de blat de moro
- Una cullerada rasa de llevat químic o de bicarbonat
- Una culldta de sal
- Set ous
- 1/4 de tassa d'oli de coco líquid
- 3/4 de tassa de crema de coco
Procediment:
- Separar els rovells de les clares
- Mesclar tots els ingredients sòlids
- En un altre bol mesclar els rovells d'ou amb l'oli i la crema de coco i homogeneïtzar la mescla.
- Mesclar els ingredients secs amb el líquid i remenar-ho fins a obtenir una pasta densa.
- Batre les clares a punt de neu i incorporar-les en varies tongades a la mescla, remenant de fora cap en dintre però amb suavitat. Anar afegint les clares de mica en mica fins que quedi tot lligat.
- Folrar un motlle amb paper de forn, untar-hi una mica d'oli de coco i abocar-hi la massa.
- Escalfar el forn a 180º i enfornar uns cinquanta o seixanta minuts. Veure si està cuit amb l'ajuda d'un escuradents i, si no, deixar uns minuts més.
- Deixar refredar i desemmotllar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada