El surimi s'elabora formant una
pasta a base de carn de diversos peixos a la que se li afegeixen altres
components com midí, clara d'ou, sal, proteïnes de la soja, etc. Va néixer a
l'est d'Àsia (Japó), i originalment es feia de forma artesanal, normalment per
aprofitar peixos que no es podien vendre. Se sap que ja se'n feia fa quasi mil
anys però va ser a partir dels anys seixanta que la indústria del surimi va començar a desenvolupar-se al
Japó com a forma de comercialitzar espècies de peixos que tenien poc interès a
nivell comercial. A partir d'aquesta base de proteïna de peix s'elaboren i
comercialitzen diversos productes com els "palets de mar" (mal
anomenats "potes de cranc"), el camabobo,
el naruto, ambdós japonesos o les
"gules" i "cues de llagosta" i altres succedanis que podem
trobar fàcilment en els nostres comerços. Tot i tractar-se de un producte
elaborat i, normalment bastant farcit d'additius, és gustós i sol ser més
econòmic que el peix o marisc naturals, i per tant penso que es pot consumir
ocasionalment. Ara bé, val la pena mirar-ne la procedència i composició, dons
al ser un producte triturat poden donar-nos gat per llebre amb força facilitat.
Com que ès un producte que pot contenir gluten cal que els celíacs tinguin la
precaució d'emprar-ne varietats que n'estiguin exentes. Per altra banda és un
producte que els hipertensos han de consumir amb prudència dons sol contenir
una bona quantitat de sal.
Aquesta recepta, que és una posta al dia d'una antiga del blog, queda molt més
bona si utilitzem pota de cranc autèntica, però com que és cara i difícil de
trobar, els "palets de mar" ja faran el fet.
Ingredients per a quatre:
- 600 gr. de surimi
- Dos mangos poc madurs
- Un tall de gingebre de la mida d'una nou
- Julivert fresc
- Un tros d'herba llimona fresca (lemongrass), o bé una culldta. si la teniu en pols
- 4 Cullerades d'oli d'oliva
- Salsa de soja
- Porradell o sèsam negre com a toping
- 300 ml d'arròs blanc
Per a la salsa:
- El suc d'una llimona
- Quatre cull. de salsa de soja
- Unes gotes d'oli de sèsam.
Procediment:
Bullir l'arròs tal com tingueu
costum de fer-ho i reservar.
Ratllar finament el gingebre i
tallar el julivert ben menut.
Amb el mànec d'un ganivet de
cuina aixafar el bocí d'erba llimona per a que desprengui més aroma.
Tallar el surimi i el mango en tiretes
fines.
Mesclar els ingredients de la
salsa i reservar-la.
Escalfar l'oli d'oliva en el Wok
i daurar-hi durant uns segons el bocí d'herba
llimona per que l'aromatitzi. Retirar-la i sofregir-hi el gingebre procurant
que no arribi a cremar-se.
Saltejar primer el mango i tot seguit el surimi a foc viu durant uns
minuts.
Incorporar el julivert i seguir
saltejant un parell de minuts més.
Afegir la salsa de llimona remenar
i treure del foc.
Servir-ho junt a un bol d'arròs
blanc amb una mica de sèsam negre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada