dijous, 22 de febrer del 2018

Wok de surimi i mango.




El surimi  s'elabora formant una pasta a base de carn de diversos peixos a la que se li afegeixen altres components com midí, clara d'ou, sal, proteïnes de la soja, etc. Va néixer a l'est d'Àsia (Japó), i originalment es feia de forma artesanal, normalment per aprofitar peixos que no es podien vendre. Se sap que ja se'n feia fa quasi mil anys però va ser a partir dels anys seixanta que la indústria del surimi va començar a desenvolupar-se al Japó com a forma de comercialitzar espècies de peixos que tenien poc interès a nivell comercial. A partir d'aquesta base de proteïna de peix s'elaboren i comercialitzen diversos productes com els "palets de mar" (mal anomenats "potes de cranc"), el camabobo, el naruto, ambdós japonesos o les "gules" i "cues de llagosta" i altres succedanis que podem trobar fàcilment en els nostres comerços. Tot i tractar-se de un producte elaborat i, normalment bastant farcit d'additius, és gustós i sol ser més econòmic que el peix o marisc naturals, i per tant penso que es pot consumir ocasionalment. Ara bé, val la pena mirar-ne la procedència i composició, dons al ser un producte triturat poden donar-nos gat per llebre amb força facilitat. Com que ès un producte que pot contenir gluten cal que els celíacs tinguin la precaució d'emprar-ne varietats que n'estiguin exentes. Per altra banda és un producte que els hipertensos han de consumir amb prudència dons sol contenir una bona quantitat de sal.
Aquesta recepta, que és una posta al dia d'una antiga del blog, queda molt més bona si utilitzem pota de cranc autèntica, però com que és cara i difícil de trobar, els "palets de mar" ja faran el fet.

Ingredients per a quatre:
  • 600 gr. de surimi
  • Dos mangos poc madurs
  • Un tall de gingebre de la mida d'una nou
  • Julivert fresc
  • Un tros d'herba llimona fresca (lemongrass), o bé una culldta. si la teniu en pols
  • 4 Cullerades d'oli d'oliva
  • Salsa de soja
  • Porradell o sèsam negre com a toping
  • 300 ml d'arròs blanc

Per a la salsa:
  • El suc d'una llimona
  • Quatre cull. de salsa de soja
  • Unes gotes d'oli de sèsam.

Procediment:

Bullir l'arròs tal com tingueu costum de fer-ho i reservar.
Ratllar finament el gingebre i tallar el julivert ben menut.
Amb el mànec d'un ganivet de cuina aixafar el bocí d'erba llimona per a que desprengui més aroma.
Tallar el surimi  i el mango en tiretes fines.
Mesclar els ingredients de la salsa i reservar-la.
Escalfar l'oli d'oliva en el Wok i  daurar-hi durant uns segons el bocí d'herba llimona per que l'aromatitzi. Retirar-la i sofregir-hi el gingebre procurant que no arribi a cremar-se.
Saltejar  primer el mango i tot seguit el surimi a foc viu durant uns minuts. 
Incorporar el julivert i seguir saltejant un parell de minuts més.
Afegir la salsa de llimona remenar i treure del foc. 

Servir-ho junt a un bol d'arròs blanc amb una mica de sèsam negre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons