En castellà tenen dos noms per a
definir aquest tipus de postres que us presentem: La "tarta" i el
"pastel". No queda molt clara quina és la diferència entre un i
altre. La Real Academia de La Lengua, defineix "pastel" com: Dulce elaborado con una masa a base de
harina, mantequilla, huevos, azúcar, leche, y otros ingredientes, que se cuece
al horno y se rellena o se cubre de crema, chocolate, frutas u otros productos
de repostería. Mentre que "tarta" la defineix com: Pastel redondo, dulce o salado, hecho con
una masa en un molde de paredes bajas, que se cuece al horno y se rellena o
cubre con diversos ingredientes que suelen mezclarse con huevos, leche o crema.
Bé, com veieu sembla que podriem considerar la "tarta" com una
varietat de "pastel". En català ho fem molt més fàcil i de tot en
diem "pastís" i ens el mengem sense fer cap més escarafalls. Les
postres que us presentem en aquesta recepta correspondrien més amb la definició
de tarta. A diferència d'aquestes,
però, la nostra ni porta ous, ni llet ni sucre, ni tant sols s'ha d'enfornar.
Per a la base farem una massa a base de dàtil i nou, i per al farcit fruita
fresca i una gelatina que elaborarem amb agar-agar i suc de mandarina.
Ingredients:
Per a la base:
- 200 gr. de nous
- 200gr. de dàtils pesats sense os
- Dos cull. d'oli de coco
Per al farcit:
- 3/4 de kilo de mandarines
- Un paquet de nabius
- Una cull, de xarop d'atzavara
- Tres culldtes. de café rases d'agar-agar en pols.
Procediment:
Aconsellem emprar un motlle de
farbalans amb el fons desmuntable ço que ens facilitarà molt el desemmotllat
doncs la massa de la base no és excessivament consistent. A aquest respecte
tingueu, a demés, en compte servir el pastís directament de la nevera doncs amb
el fred l'oli de coco solidifica i fa que la massa sigui molt més densa i, per
tant, més fàcil de manejar.
Mesclar les nous, els dàtils i
l'oli de coco en el vas del processador d'aliments i batre fins aconseguir una
massa densa i homogènia. Untar el motlle amb una mica d'oli de coco. Acabar de
treballar una mica la massa amb les mans i escampar-la regularment per la base
del motlle procurant estendre-la pujant una mica per les parets del mateix.
Posar a la nevera a refredar una mitja hora.
Mentrestant esprémer mandarines
fins a obtenir-ne uns 300-350 ml. Pelar la resta i separar-ne els grills
intentant eliminar tota la part fibrosa blanca que es pugui.
Col·locar les mandarines i els
nabius ben distribuïts sobre la base del pastís.
Preparar la gelatina. En un pot
fondo posar a escalfar el suc de mandarina amb una cullerada de xarop
d'atzavara. Afegir l'agar-agar procurant que no formi grumolls. Remenar
constantment per a evitar que es dipositi al fons del pot. Quan el suc comenci
a bullir, abaixar una mica la potència, seguir remenant i deixant-ho bullir
durant tres o quatre minuts per tal de que l'agar-agar s'activi.
Colar per eliminar les restes
sòlides de les mandarines i algun possible grumoll de l'agar-agar i escampar
uniformement sobre la fruita.
Deixar a la nevera una hora com a
mínim i no treure-la fins al moment de consumir.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada