Les patates casen força bé amb la carn picada per a fer multitud de plats. En son bons exemples les clàssiques bombes picants servides com a "tapa", les nostrades "patates d'Olot", o els tradicionals Pie anglesos, Sheperd's pie si son amb carn de corder o cottage pie si per el contrari s'elaboren amb carn de vedella.
Les d'aquesta recepta les farem de carn de vedella i xampinyons i les sucarem en una salsa també de xampinyons que elaborarem a partir d'una maionesa de tofu.
Ingredients per a quatre:
- 600gr. de patates
- 300 gr. de carn picada de vedella
- 50 gr. de xampinyons
- Una ceba tendra petita
- Un tall de gingebre de la mida d'una nou
- Un parell de tomacons
- Una culldta. de canyella en pols
- Una culldta, de garam massala
- Una culldta. de pebre vermell picant
- Tres cullerades d'oli d'oliva verge
- Dos ous
- Panko o farina de galeta
- Oli de girassol per a fregir
- Sal i pebre al gust
Per a la salsa:
- 100gr. de xampinyons
- 120 gr. de tofu suau
- Una tassa de cafè d'oli d'oliva
- Unes gotes de suc de llimona
- Una culldta. de salsa de soja
- Llet vegetal
- Sal i pebre al gust.
Procediment:
Bullir les patates en abundant
aigua salada. Deixar-les refredar i aixafar-les amb un estri adequat. Reservar.
Enrossir en una paella amb oli
d'oliva, la ceba tallada ben menuda i el gingebre. Un cop la ceba ja sigui
transparent afegir-hi els dos tomacons ratllats i coure uns minuts fins que
redueixi una mica el líquid.
Afegir les espècies (el pebre
vermell només si les voleu picants), remenar i, tot seguit incorporar-hi la carn.
Deixar coure a foc no massa viu fins que no veiem cap bocí de carn crua. En
aquest moment afegir els 50 gr. de xampinyons picats ben finament i acabar de
coure tota la mescla dos o tres minuts més. Deixar refredar.
Mesclar la carn i les patates i
deixar-ho reposar una hora a la nevera.
Formar les boles de patata,
passar-les per farina, ou i panko i fregir-les en abundant oli de gira-sol fins
que quedin daurades. Deixar-les escórrer sobre paper absorbent.
Servir-les acompanyades de la
salsa de xampinyons.
Per a fer la salsa.
Tallar els xampinyons a bocins
petits, salar-los i empebrar-los i passar-los per la paella amb una mica d'oli
d'oliva. Quan ja hagin perdut una mica d'aigua, afegir-hi la salsa de soja i
acabar de coure.
Fer una maionesa amb el tofu,
l'oli d'oliva i el raig de llimona, i així que estigui ben lligada
incorporar-hi els xampinyons i seguir batent fins que quedi una crema espessa.
Si us sembla excessivament pesada afegiu-hi una mica de llet vegetal fins a
obtenir la consistència preferida.
UUUuaauuuu! Quin plat més bo! Una delícia!
ResponEliminaPetonets,
Olga