El Chili amb Carn és un dels plats estrella de l'anomenada cuina Tex-Mex, una tradició gastronòmica de la frontera texana amb Mèxic. De fet, tot i que se sol servir en forces restaurants mexicans, per a molts, dir que aquest plat és mexicà és alguna cosa així com una heretgia. Sembla ser que originàriament era una menja que els colons texans el·laboràven mesclant carn assecada amb sèu, bitxos i sal, i format en un totxo sec que es podia transportar amb facilitat i bullir-se en olles d'aigua damunt d'una foguera. Posteriorment s'hi haurien anat incorporant altres elements com els tomàquets o les mongetes (presuntament per allargar la carn quan aquesta era escassa). Actualment és un plat que s'ha estès per tots els Estats Units, i que, com qui diu, cada casa el fa a la seva manera. Fins i tot se'n fan concursos. Pel general se sol seguir fent sense mongetes, però a Texas i amb elles a la resta del país. Pel que fa als components que s'hi incorporen poden ser molt variats i "secrets": des de hortalisses, mantega de cacauet, whisky, xocolata o plàtan. Però la base, indiscutiblement, son la carn i els bitxos, que són la gracia del plat i li donen el seu toc picant característic. Se solen emprar tant bitxos secs com tendres, i un de molt característic és el xile piquin. Com que aquí no és fàcil d'aconseguir nosaltres l'hem fet amb jalapeños, que no son tant forts. Però si voleu fer la recepta encara més suau podeu emprar pebrots de Padrón.
Per la nostre banda hem volgut transformar la recepta per fer-la adequada per als vegans i, en lloc de la carn de vedella, hem emprat soja texturitzada, que podeu trobar en molts comerços de menjar vegans.
Un plat fàcil de fer i força gustós que podem menjar acompanyat d'una mica de formatge cheddar ratllat i uns nachos, o bé com a farcit d'unes tortillas
Ingredients per a quatre:
- Un pot de mig quilo de mongetes negres o "pintas"
- 150 gr. de soja texturitzada de gra petit
- 400 gr. de tomàquets sencers de llauna, o bé frescos però escaldats i sense la pell
- Una ceba gran
- Quatre dents d'all
- Mitja dotzena de jalapeños
- Una culldta. de comí en pols
- Una culldta de pebre de Caiena en pols
- Un grapadet de coriandre fresc
- Tres o quatre cullerades d'oli d'oliva verge
- Dos cullerades de salsa de soja
- Sal al gust
Procediment:
- Submergir la soja texturitzada en el doble del seu volum d'aigua calenta mesclada amb la salsa de soja i deixar-la que s'hidrati durant uns trenta minuts.
- Escalfar l'oli i sofregir-hi la ceba fins enrossir-la. Seguidament l'all i els bitxos tallats a rodanxes.
- Passats tres o quatre minuts escórrer la soja i incorporar-la a la paella.
- Després de tres o quatre minuts més incorporar els tomàquets i, amb l'ajut d'una forquilla aixafar-los però deixant alguns trossos grossos.
- Afegir la sal, el comí i el pebre i deixar coure a foc baix fins que hagi reduït una mica.
- Per acabar afegir les mongetes i deixar-ho coure tot plegat una estona més.
- Servir acompanyat d'alguns nachos, una mica de formatge cheddar ratllat o algun tipus de formantge vegà (els podeu gratinar, si voleu) i alguna rodanxa de jalapenyo fresc o coriandre com a topping.
Bon profit!
Encara no m'he atrevit amb el chile! I mira que ens agrada.....
ResponEliminaAquest que ens portes es veu impressionant!
Petons i bona setmana,
Olga