Sempre que arriba el final de l'estiu i les figues estan tan bones en menjo tot sovint de fresques i sempre penso que un dia vull cuinar-les o bé incorporar-les a alguna mena de plat salat. I avui ha sigut el dia. He pensat que lligarien molt bé per fer una ceba caramel·litzada amb un toc una mica diferent i m'hi he posat. El resultat ha sigut millor de l'esperat. A quedat una mena de "melmelada" molt apropiada per acompanyar formatges, fumats, foie d'ànec o qualsevol mena de carn, sobretot les més greixoses.
Jo l'he tastada amb salmó fumat i sobre uns crackers crudivegans de poma, canyella i sèsam. Totalment recomanable.
Cal tenir paciència però per que el caramel·litzat de la ceba porta el seu temps per arribar a estar al punt, i, a demès, redueix molt, o sigui que cal partir d'una bona bossa de cebes per obtenir-ne una quantitat acceptable.
Ingredients:
- Mig kilo o tres quarts de cebes de Figueres
- 250 gr. de figues.
- Una cullerada de sucre morè
- Un pessic de canyella
- Un pessic de sal
- Un pessic de nou moscada
- Cinc cullerades d'oli d'oliva verge
Procediment:
- Pelar les cebes i tallar-les ben fines.
- Treure la polpa de les figues amb l'ajut d'una cullereta.
- Escalfar l'oli en una paella i abocar-hi la ceba. Deixar-la coure remenant fins que es posi una mica translúcida.
- Agregar la polpa de les figues, la sal, la canyella i la nou moscada i remenar fins que es dissolgui i es reparteixi entre la ceba.
- Abaixar el foc al mínim possible. Millor si podeu treballar amb un foc elèctric. Ha d'anar-se confitant a baixa temperatura i durant el temps que faci falta.
- Deixar coure tapant la cassola i remenant de tant en tant fins que agafi un color de caramel fosc. Pot tardar més de dues hores, no perdeu la paciencia i controleu de tant en tant que no s'eganxi.
- Treure del foc i deixar reposar sobre un colador per que es vagi eliminant l'excés d'oli.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada