diumenge, 25 de juny del 2017

Amanida de mongeta tendra.



          Quan arrivaba la calor, a l'hora de dinar, a casa solíem substituir el primer plat , o fins i tot, l'àpat sencer per una d'aquelles amanides que, en incorporar productes que no son d'origen vegetal, la gent sol anomenar, no sé ben bé per què, "il·lustrades".  I ho dic per que, com il·lustrador que soc, em sembla que la amanida vegetal amb la seva varietat de colors i textures ja està il·lustrada de sobres. En fi, en aquells anys, quan no hi havia tant, ni tant variat, per menjar com ara, a les mares de postguerra els hi semblava que un àpat no podia ser-ho si no incloïa en algun moment una mica de "tall". El fet d'il·lustrar una amanida com a substitutiu d'un àpat venia a acomplir aquesta necessitat de menjar el famós tall tant si fes bo com si tronés. Els semblava que una  simple amanida no alimentava prou... Avui en dia, però, que sembla que es va perdent aquesta obsessió per menjar a cada àpat coses capaces de fugir de la cassola, motu propio abans d'ésser cuinades, les amanides han sigut reconegudes com a sanes i nutritives i s'han fet força habituals, siguin il·lustrades o només amb text...
          El plat que us proposem és una amanit d'aquests amb una mica de tall per que la iaia no protesti. És molt agradable quan comença la calor. Fet a base de tomàquet (quant més frescos siguin millor serà el resultat), mongeta tendra i blat de moro dolç. Tot plegat "il·lustrat" amb uns ous durs de rovell tou i regat amb una salsa verda que el·laborarem batent all, bitxo i alfàbrega en un bon oli d'oliva verge.

Ingredients per a quatre:

  • Mig klg. de mongeta tendra  perona
  • Dos potets de blat de moro dolç
  • 8 tomàquets una mica madurs
  • 4 ous
  • Sal al gust
Per a la salsa verda:
  • 100 ml. d'oli d'oliva verge
  • Un bitxo
  • 2 dents d'all
  • Un grapat de fulles d'alfàbrega o de julivert.

Procediment:
  • Tallar els tomàquets a rodelles i emplatar en una safata suficientment ample.
  • Personalment he emprat mongeta perona.  Si feu el mateix, al rentar-la i eliminar les puntes, us aconsello fer, a demés un tall longitudinal per partir-les a la meitat de gruix i després tornar a partir cada part per deixar els trossos a una mida fàcil de menjar.
  • Coure les mongetes tendres en una vaporera durant aproximadament uns deu minuts, o bé, anar-les tastant fins que estiguin quasi cuites. La idea es que quedin el més cruixent possible. 
  • Un cop al punt ficar-les en aigua amb gel per aturar la cocció. Deixar-les escórrer.
  • Repartir-les sobre els tomàquets com si fossin les branques del niu d'un ocell.
  • Omplir el "niu" amb el blat de moro dolç.
  • Bullir els ous 8 minuts, de manera que el rovell quedi tendre. Pelar-los, partir-los per la meitat i posar-los al voltant de les mongetes.
  • Amanir amb una mica de sal i amb una quantitat generosa de la salsa verda que haurem obtingut batent el bitxo, l'alfàbrega i l'all amb l'oli d'oliva.
Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons