dilluns, 17 d’agost del 2015

Speculoos




          Fa uns quants anyets vaig tenir l'oportunitat de viatjar a Bèlgica. He de reconèixer que en aquelles èpoques no estava tant interessat com ara en temes gastronòmics i no vaig gaudir gaire de la cuina local. Això sí, dues coses em van agradar: els musclos, (que allí serveixen cuits en una mena de brou fet amb vi, ceba i mantega i acompanyats de patates fregides), i els cafès. El cafè en si no té gran cosa d'especial, és més aviat fluixet, fet a l'alemana o americana, "de mitjó" que deien les nostres avies, lo qual està molt bé si, com a mí, no t'agrada massa carregat. El que em va sorprendre dels cafès va ser la seva presentació, dons sempre que en demanaves un apareixia el cambrer amb una safata plena de coses. Portava la tassa del cafè (de mida entre el nostre tallat i el cafè amb llet), però coronada d'un filtre amb el cafè, amb una tapa, una gerreta amb l'aigua calenta per fer-ne la infusió. uns didalets de crema de llet per blanquejar el cafè, un repertori de sucres blancs i rossos i (i aquest és el quid de la qüestió) una galeteta espectacularment bona, mantegosa, especiada i plena duna mena de cristalls de sucre que es fonien a la boca. Estic parlant dels "ESPECULOOS", galeta nadalenca típica del nord d'Europa, i de la qual vaig guardar un gran record. Mai n'havia tornat a menjar fins fa pocs anys en que sembla que el costum de servir-ne amb els cafès s'ha estès, sortosament, també a ca nostra, i que a demés comença a ser fàcil de trobar en alguns supermercats.
          L'especuloos,  que és típic per Nadal tant a Bèlgica, com a Holanda, nord d'Alemania i nord de França, deu la seva consistència característica a que està elaborada amb sucre morè, panela, o preferentment "mascabado". El seu sabor característic es deu a la mescla d'espècies que sol portar: canyella, sobretot, cardamom, gingebre, clau, nou moscada i pebre blanc.
          La nostra especialista en temes de "galeteria" i de cuina nòrdica, i a pesar de tot això, filla meva, la Janira, recordant la meva afecciò a aquests dolços spectaculaars (perdó, acudit fàcil que no he pogut evitar), m'ha regalat per al meu aniversari un llibret sobre cóm fer-ne i com fer receptes derivades. No ens hem pogut resistir i ja hem provat de fer-ne, així com una crema d'especuloos que us presentarem en una nova recepta properament.


         

Ingredients:

  • 500 gr. de farina
  • 250 gr. de sucre morè, panela o mascabado
  • 250 gr. de mantega a temperatura ambient.
  • Un ou
  • 50 gr. de sucre glaç
  • 1 cullerada de llet
  • 2 cullerades de canyella en pols
  • 1/2 culleradeta de cafè de gingebre en pols
  • 1/2 culleradeta de cafè de nou moscada
  • 1/2 culleradeta de cafè de pebre blanc molt
  • Un cardamom
  • Un parell de claus d'olor
  • Una miqueta de sal



Procediment:
  • Amb l'ajut d'un morter cal moldre finament les espècies i afegir-les amb el llevat a un bol on haurem tamisat la farina.
  • Tallar la mantega a bocins petits i mesclar-la amb el sucre morè i el sucre glaç.
  • Mesclar la llet amb l'ou i la mica de sal, ben remenat i incorporar-ho al sucre i la mantega
  • Anar afegint poc a poc la farina en forma de pluja i anar treballant la massa fins aconseguir formar una bola.
  • Embolicar la bola en paper film i deixar-la reposar tota la nit a la nevera.
  • Al matí estendre la massa amb l'ajut del corró fins aconseguir una làmina d'entre 3 i 5 mm. Tallar les galetes i col·locar-les en una safata de forn sobre paper sulfuritzat.
  • Preescalfar el forn a 180º i coure les galetes durant uns 16 minuts.
Bon profit!.



2 comentaris:

  1. Mmmmmm que bons deuen estar!! No els he tastat mai però he vist varies receptes amb aquest tipus de galetes. En puc agafar una? ;)
    Petons
    Anna

    ResponElimina

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons