La cuina japonesa empra tota una serie de variants de fideus en diverses preparacions tant fredes com calentes. Els "soba" en son uns dels més habituals. S'elaboren amb farina de fajol (trigo sarraceno, en castellà), que és el que els dona la seva típica coloració amarronada. Encara que n'hi ha de fets exclusivament amb aquesta farina, en la majoria dels casos se sol mesclar amb farina de blat en una proporció de 8 parts de fajol per 2 de blat, per tal de donar-los una certa elasticitat, gràcies al gluten del blat. Per tant, celíacs atenció: empreu únicament la varietat anomenada "towari soba" o "juwari soba", que sí son de fajol al 100%.
Ingredients:
Per a dos comensals una mica afamats, que és el nostre cas
- 150 gr. de fideus soba.
- Un tros de 2 o 3 cm de gingebre.
- Un tall de col.
- Un pebrot verd.
- Un parell de pastanagues.
- Una ceba tendra.
- Un carabassó petit.
- Uns quants trossos de bròquil.
- 2 cull soperes de salsa de soja.
- 1 cullerada sopera de Mirin.
- 2 cullerades soperes de sucre morè.
- Oli d'oliva .
- Sal.
- Un parell de culleradetes de sèsam blanc
Les hortalisses les podeu canviar per aquelles que us vinguin més de gust o afegir-ne d'altres,
Què cal fer:
- D'entrada cal bullir la pasta. En una olla amb aigua força abundant i no més de 5 minuts. Un cop bullida l'escorrerem i la submergirem amb un colador en aigua freda, on la rentarem per tal d'eliminar l'excés de midó. Ho escorrerem i ho deixarem refredar.
- Tallarem les verdures a tires fines .
- Mentrestant escalfarem el wok fins que sigui ben calent i en una mica d'oli d'oliva (dos o tres cullerades) daurarem una mica el gingebre que haurem ratllat.
- Tot seguit anirem incorporant les verdures per a saltejar-les sense deixar de remenar. Començarem per la ceba i quan estigui rossa hi afegim el sucre moré i el deixem dissoldre i començar a caramel·litzar-se una mica. A partir d'aquí anirem incorporant la resta d'hortalisses, des de les més dures a les més tendres. En el nostre cas hem començat per la pastanaga, el bròquil, i el carabassó, (hem deixat el pebrot, que incorporarem a darrera hora per que ens doni un toc cruixent al plat.
- Mentre anem sofregint les verdures podem incorporar algun raig d'aigua per evitar que se'ns enganxin.
- Ha arribat el moment d'afegir la salsa de soja i el mirin (o bé una mica de vinagre), el pebrot i, per fi, els fideus, que sofregirem uns minuts amb les verdures i el seu suc.
- Servirem en bols individuals decorats amb una cullerada de sèsam blanc.
I ja ho tenim. Que aprofiti!
Ja trobava a faltar alguna de les teves receptes Amadeu!
ResponEliminaUau fan una pinta estupenda! No he tastat mai la pasta de fajol, he utilitzat la farina en reposteria i és molt gustosa, així que aquests fideuets acompanyats amb verduretes deuen estar per llepar-se els dits!!
Petons
Anna
Gràcies Anna. Feia dies que estava enfeinat i no he pogut pujar cap recepte. A veure si recupero el temps perdut!!
EliminaPetons!