Emprant exclusivament productes
vegetals i sense necessitat de farines, làctics, ous o enfornat també podem fer
bona pastisseria. I aquesta n'és un bon exemple. Un pastís de crema de llima
que elaborarem a base d'alvocat, xarop d'agave i suc de llima, i amb una base
més consistent feta a base de nous, d'ametlla, civada i oli de coco.
Llima és un nom genèric pel qual
es coneixen diverses espècies d'arbres fruiters, especialment cítrics. El que
solem reconèixer com a llima a les nostres terres i la que emprarem per aquesta
recepta és la "llima àcida" (Citrus
aurantifolia). que és un cítric verd, més petit que la llimona i més
arrodonit que aquella, però sobretot fortament aromàtic. El nostre pastís, com
hem dit, no requereix enfornat. Armarem la base fent una pasta de dàtil, civada
i ametlles a la que donarem consistència emprant oli de coco. Per aconseguir la
cremositat del farcit emprarem l'alvocat. i l'agar-agar per a fer-la
consistent. Per tot plegat és prudent servir-lo tret directament de la nevera,
doncs així, en fred, es manté prou compacte.
Ingredients:
Per a la base:
- 150 gr. d'ametlles crues
- 150 gr. de flocs de civada
- 300 gr. de dàtils pelats sense os
- Dues cull. d'oli de coco
Per al farcit:
- 4 Alvocats
- 2 cull. d'oli de coco
- 200 gr. de crema de coco
- EL suc i la pell de 4 llimes
- 100 gr. de xarop d'atzavara
- 4 culldtes de cafè rases d'agar-agar en pols
Procediment:
Per elaborar la base cal mesclar
els dàtils, la civada, les ametlles i l'oli de coco en el vas del processador
d'aliments i picar-los fins a obtenir una massa uniforme.
Folrar un motlle de pastisseria
desmuntable amb paper de forn i col·locar-hi la massa estenent-la amb els dits
o amb l'ajut d'una espàtula fins que ens quedi una capa plana regular. Deixar
refredant a la nevera mentre fem el farcit.
Ratllar la pell de les llimes
procurant no tocar la capa blanca subjacent dons podria amargar. Extreure'n el
suc i reservar.
Pelar els advocats i posar-los a
picar juntament amb la crema de coco, la pell de les llimes i el xarop fins a
tenir una pasta ben homogeneïtzada. Pel que fa al xarop comenceu per
incorporar-ne només 50 gr. i aneu incrementant-ne la quantitat fins a obtenir
el grau de dolçor desitjat. Teniu en compte però no excedir-vos dons la base
del pastis, en ser feta de dàtils, ja ho és força de dolça.
Escalfar el suc de les llimes amb
quatre cullerades d'aigua i, quant arrenqui el bull, afegir l'agar-agar sense
deixar de remenar perquè no es formin grumolls ni es dipositi al fons del pot.
Deixar bullir un mínim de tres minuts sense parar de remenar.
Escalfar a foc baix la pasta
d'alvocats sense deixar de remenar-la. Cal temperar-la una mica sense que
arribi a bullir. Això cal per que si hi afegim directament sense escalfar-ho les
llimes amb l'agar-agar, el fred podria fer que l'agar-agar es desactivés i que la
massa no qualli correctament. Afegir doncs, ja fora del foc, el suc de les
llimes sense deixar de remenar perquè ambdós elements es mesclin bé.
Treure el motlle de la nevera i
distribuir la pasta d'alvocat i llima sobre la base de manera el més regular
possible. Decorar amb rodanxes ben fines de llima o amb fruits del bosc. Deixar
reposar a la nevera unes quantes hores, preferiblement tota la nit.
A l'endemà pocs minuts abans de
l'hora de menjar-lo desemmotllar el pastís i servir-lo.
Que bo Amadeu!! el faré, té un aspecte excel·lent. Salut,
ResponElimina