La tortita, pancakes o panqueca (en anglès pancake i a Estats Units també hotcakes, griddlecakes, o flapjacks)
és un pa pla rodó salat o dolç. La massa base conté usualment llet, mantega,
ous, farina, llevat, sucre, sal i opcionalment, una espècia, essència o
extracte (canyella, per exemple). Es diferencia del crep en què és de menor
diàmetre (10 cm enfront de 16), compta amb llevat i es fa a foc mitjà, en
comptes de a foc lent, fins que quedi daurat. Hi ha moltes variants en
diferents cultures i països, no només en els ingredients sinó en la manera de
ser servit. El més popular als Estats Units i Canadà és el cobert amb xarop
d'auró, però hi ha moltes variants, amb fruites, licors, nata / crema muntada,
crema pastissera, xocolata, caramel, dolç de llet,
crema anglesa , melmelada, mel, compotes, entre d'altres ingredients.
En el nostre cas els farem a base de plàtan madur i farina de llinosa, evitant així els ous i els làctics.
Per acompanyar-los farem una
crema de cacau amb avellanes, la nostra "nutella" o
"nocilla" particular, però feta a casa i exclusivament amb greixos vegetals
saludables.
Ingredients:
Per als pancakes:
- 4 platans madurs
- 150gr. de llavors de lli.
- 2 cull. d'oli de coco
- 200ml. de llet d'avena
- 200gr. de farina integral d'ordi
- Una culldta. de canyella en pols
Per a la crema d'avellanes:
- 200gr. d'avellanes crues
- 4 cull. d'oli de coco
- Dos o tres cullerades de xarop d'agave.
- 80 gr. de cacau en pols.
- Una quantitat variable de llet d'avena.
Procediment:
La nit anterior posar les
avellanes en remull.
Am l'ajut d'un molinet de cafè
picar les llavors de lli fins a obtenir-ne la farina. Mesclar amb la mateixa
quantitat d'aigua freda i deixar-ho reposar una mitja hora. Tindrà una
consistència similar a la de l'ou batut.
Posar les avellanes al
processador, picar-les i afegir-hi l'oli de coco, el xarop d'agave, una mica de
vainilla, fresca o en extracte. Tornar a picar una estona i quan estigui ben
homogeneitzat afegir-hi el cacau en pols.
Anar afegint la llet d'avena a
petites quantitats i anar-ho picant fins a obtenir la consistència adequada com
per a poder-la escampar amb facilitat.
Aixafar els plàtans amb una
forquilla.
Afegir la pasta de lli, l'oli de
coco i la llet d'avena. Batre fins que quedi tot ben incorporat.
En un bol gran col·locar la
farina, una mica de sal i la canyella en pols i afegir-hi la mescla poc a poc
fins aconseguir una mescla homogènia.
Escalfar una paella, o millor una
planxa, engreixar-la amb una mica d'oli i abocar-hi un cullerot de la pasta
escampant-la formant un cercle. Deixar enrossir, tombar i deixar coure de
l'altra banda. Repetir l'operació fins acabar la massa. Si no disposeu d'una bona paella
antiadherent us aconsello que els feu enfornant-los sobre paper sulfuritzat durant
uns vint i cinc minuts a dos-cents graus.
Apilar els pancakes untats amb
una capa generosa de la crema alternats amb capes de fruita fins aconseguir
formar una mena de timbal.
Presentar decorat amb unes fruites
del bosc o uns fruits secs.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada