La gelatina alimentària és un coloide, és a dir una mescla semisòlida a temperatura ambient. Sol obtenir-se a partir del colàgen, que a la vegada s'obté del teixit connectiu dels ossos dels animals bullint-los. Els seus usos culinaris son variats. La cuina vegana, però, te la seva alternativa: el "agar-agar", que no és una gelatina sinó un carragenat que s'obté de determinades algues roges. Les seves aplicacions culinàries son similars a les de la gelatina. Té la avantatja sobre aquella, però, que un cop quallat aguanta temperatures altes sense desfer-se, amb lo qual és apropiat per emprar-lo en plats calents. A demés qualla be en medis àcids, per això és perfecte per al nostre plat. Es ven en pols o bé en tires dessecades, i per fer-lo quallar cal bullir-lo uns minuts.
La gelatina d'avui l'he feta combinant capes de dues fruites àcides, el gerd i la pinya amb una de llet de coco, per a donar-li un cert aire tropical. Un postre vistós, no massa dolç i força baix en calories.
Ingredients:
- Una safata de gerds
- Un quart de pinya
- Un parell de taronges
- Una llauna de 400 gr. de llet de coco
- Tres culldtes. ben plenes d'agar-agar
- Sucre blanc
- Una tassa i mitja d'aigua mineral
Procediment:
- Batre la pinya amb el suc de mitja taronja. Passar per un colador fi per a eliminar-ne les fibres de la polpa. Reservar. N'hem d'obtenir aproximadament uns 300 ml.
- Batre els gerds amb la resta del suc de taronja i passar-ho també per un colador per eliminar les llavoretes. També n'hem de fer uns 300 ml. Reservar.
- Tant en un cas com en l'altre, si el suc no ens sembla prou dolç podem afegir-hi una mica de sucre.
- Mesclar la llet de coco amb la quantitat de sucre que ens sembli millor.
- Començarem a fer les capes de gelatina començant per la de pinya. En un cassó posem a escalfar mitja tassa d'aigua mineral i una culleradeta plena d'agar-agar. Ho fem bullir, i tot remenant-ho deixem coure uns sis o vuit minuts. Tot seguit hi avoquem el suc de pinya. Remenem una mica fins que torni a bullir. Ho retirem i ho avoquem en un motlle amb prou capacitat per a contenir les tres capes de gelatina que hi posarem. Ho deixem refredant una estona a la nevera.
- Quan la capa estigui quallada prepararem la gelatina de gerds repetint l'operació anterior. Quan aquesta segona capa hagi quallat hi afegirem la de llet de coco seguint el mateix procediment.
- Un cop les tres capes estiguin ben sòlides podrem desemmotllar la gelatina. Precaució però per que la capa de llet de coco al no ser aquosa com les inferiors si no més aviat greixosa no s'hi adhereix i té tendència a relliscar.
- Talleu i presenteu la gelatina al vostre gust. Nosaltres hi hem afegit uns fruits de bosc.
Bon profit!.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada