El chutney és un condiment típic de la cuina de la India i d'altres països del sud d'Àsia. Normalment conté espècies i una mescla de verdures o fruites. La paraula deriva del sànscrit "caṭnī" (chatni). Cap al segle XVII els chutneys van començar a popularitzar-se a la Gran Bretanya i a França.
Poden ser humits o secs i tenir una textura fina o gruixuda. Com a conservants s'hi pot afegir vinagre o suc de cítrics, o bé fermentar-ho en presència de sal per crear acidesa, la qual actua també com a conservant.
Se solen afegir les diverses espècies en un ordre determinat i com a oli es fa servir normalment oli de sèsam o bé oli de cacauet.
Al nostre sopar de Nadal en vàrem fer un de mango per acompanyar un filet Wellington, i va quedà la mar de bo.
Ingredients:
- 2 mangos madurs
- 30 gr. de gingebre fresc.
- 100 gr. de panela
- 5 claus d'olor
- 2 pebrotets de caiena
- 2 baies de cardamom
- 1/2 branca de canyella en pols
- 1 cullerada de pebre vermell dolç
- 2 cullerades d'oli d'oliva verge
- 1 cullerada d'oli de sèsam
- 150 ml. d'aigua
- Sal al gust
Procediment:
- Moldre les espècies amb l'ajut d'un molinet de cafè.
- Ratllar el gingebre
- Pelar els mangos i tallar-los a daus petits.
- En una paella fonda escalfar l'oli d'oliva i el de sèsam i daurar-hi el gingebre.
- Afegir les espècies en pols per torrar-les amb el gingebre.
- Tot seguit incorporar el mango i fer-lo coure sense parar de remenar.
- Afegir la panela i deixar coure una estona per que caramelitzi una mica.
- Afegir l'aigua, abaixar el foc i deixar coure uns minuts.
- Podeu servir-lo així o bé picar-lo i presentar-lo com un puré.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada