La Quinoa, és un petit fruit sec, de moda i, un pel sobrevalorat, diria jo, però que no obstant és força mengívol i que, a casa, l'hem incorporat de fa temps. A l'armari de la cuina el seu pot ja sempre fa companyia als de l'arròs, el sucre o la farina com un company més de la colla.
És molt semblant als cereals i el seu tractament a la cuina pot ser anàleg al d'aquells. Jo, personalment, l'empro bastant com a substitutiu de l'arròs en preparacions, com per exemple la present on l'assaonarem amb espàrrecs i un quants rossinyols.
Tingueu sempre en compte que abans de preparar-la hi ha que rentar la be i escórrer-la per eliminar-ne la saponina que porta a la pell i que pot donar-li un gust amargant. La major part de les marques comercials ja la forneixen rentada, però mai està de més assegurar-se'n.
Ingredients:
- Una tassa de quinoa
- Dues tasses de caldo vegetal
- Un manat d'espàrrecs verds
- Una safateta de rossinyols
- Una ceba
- 4 dents d'all
- 200 gr. de puré de tomàquet
- 4 cullerades d'oli d'oliva
- Una culleradeta de cúrcuma
- Una culleradeta de pebre
- Uns brins de safrà
- Sal al gust
- Una llimona
Procediment:
- En un bol gran rentarem la quinoa sota l'aigua corrent i la deixarem escorren-se.
- Agafant els espàrrecs per les dues puntes els corbarem fins fer que s'esqueixin per un punt més o menys situat a uns dos terços de l'allargada total comptant des de la punta. Això farà que ens quedi partit en dos mitats: la part de la punta, tendre, i la part de la base més fibrosa. Les puntes les tallarem a cilindres d'uns quatre centímetres i les reservarem.
- Posarem a bullir un litre de brou de verdures, o si no en tenim d'aigua amb un dau de brou vegetal i hi posarem a bullir durant mitja hora les parts fibroses dels espàrrecs.
- Entretant posarem quatre cullerades d'oli d'oliva en una cassola i hi farem un sofregit. Començarem per enrossir la ceba tallada ben fina. Seguirem afegint els espàrrecs per saltejar-los. Tot seguit l'all, i, poc després els rossinyols. Al cap d'una estona i tirarem el tomàquet, la cúrcuma i el pebre negre. Deixarem coure a foc baix uns minuts.
- Incorporarem la quinoa ben escorreguda al sofregit i la remenarem una estona.
- Finalment afegirem les dues tasses de caldo i el safrà i, en quant arrenqui el bull taparem la cassola, abaixarem el foc al mínim i ho deixarem coure durant vint minuts.
- Un cop cuit deixarem reposar uns cinc minuts, lluny de cap font de calor, amb la cassola tapada amb un drap net sota la tapadora. El drap absorbirà l'excés d'humitat i farà que la quinoa quedi més cruixent.
- Servirem decorant amb les puntes d'espàrrec més maques i amb un bon raig de llimona.
Bon profit!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada