divendres, 7 de febrer del 2014

Mandonguilles en beixamel de coco amb patacons de plàtan.



          Les mundanes mandonguilles. A la jardinera, amb pasta, estofades... Costa trobar un plat tant nostrat i a la vegada tant cosmopolita. Una manera d'aprofitar carns que, cuinades d'altra manera, podrien resultar dures. I això és part de la seva gloria i de les seves misèries. Cal anar amb compte amb les carns picades i vigilar-ne molt bé l'origen per que no ens donin gat per llebre. Les mandonguilles però, a poc que la carn tingui un mínim de qualitat sempre estaran bones i agradaran a tothom. Avui, com a LaFàbrica som uns partidaris acèrrims  del mestissatge, hem volgut vestir les nostres pobres mandonguilletes de tota la vida d'un acompanyament internacional, mig oriental, mig caribeny.
          Així, hem fet la massa de les mandonguilles a l'estil que solen fer els kebabs a l'Irak. Les hem vestit d'una beixamel de llet de coco, aliment absolutament absent a la nostra cuina tradicional però força habitual a les cuines d'extrem orient, com la Tailandesa o la Indonèsia. I per acabar-ho de rematar les hem acompanyat d'uns "patacones" de plàtan a l'estil de la República Dominicana o Cuba. El resultat ha estat força interessant i les pobres han sigut degudament deglutides pels comensals sense fer-ne gaire escarafalls ni comentaris, salvo algun mmm! de satisfacció, lo qual és un bon argument per a recomanar-les.



Ingredients:
Per a les mandonguilles:

  • 600 gr de carn picada de qualitat. (Jo sempre faig servir mescla de vedella i porc per que trobo que queden més amorosides).
  • 2 rovells d'ou.
  • 1 tall de gingebre ratllat.
  • 2 culleradetes de garam-massala.
  • 2 cullerades soperes de farina de blat per a la mescla, i la que calgui per enfarinar.
  • Un puny de julivert ben picat.
  • Opcionalment podeu afegir un parell de dents d'all  picats. (Jo no ho he fet per deferència al vampirisme d'un dels comensals...no tolera l'all ni en pintura).
  • Sal.
  • Oli d'oliva.
Per a la beixamel de coco:
  • 3 cullerades soperes d'oli de la cocció de les mandonguilles.
  • 3 cullerades rases de farina de blat
  • 2 llaunes de llet de coco. (Podeu trobar-ne en qualsevol botiga de menjar oriental)
  • Sal.
  • Pebre i nou moscada.


Procediment.

  • En un bol mesclarem tots els ingredients: la carn, els rovells, la farina i els condiments i ho amassarem fins que ens quedi homogeni.
  • Farem les boletes, les enfarinarem i les espolsarem.
  • En una paella posarem a escalfar l'oli i hi anirem fregint les mandonguilles fins que ens quedin rosses per fora. Les escorrerem i les reservarem. Cal tenir la precaució d'anar-les fregint en poques quantitats i no fer-les massa dons després hauran de tornar a coure en la salsa.
  • Filtrem l'oli que ens ha sobrat de fregir les mandonguilles. Netegem la paella i hi tornem a escalfar tres o quatre cullerades del mateix oli.
  • Tot seguit procedirem tal com ho fariem en una beixamel clàssica, enrossint la farina en l'oli i desprès anant incorporant la llet de coco. Anar-ho remenant a foc baix fins que ens lligui la beixamel. Hi afegirem la sal, el pebre i la nou moscada.
  • Quan la beixamel tingui la consistència adequada incorporarem les mandonguilles i les deixarem coure uns tres o quatre minuts en la salsa.
  • Les servim decorant-les amb una mica de sèsam negre i acompanyades dels patacons.

Els patacons.
  • Necessitarem simplement un plàtan mascle, si pot ser madur millor.
  • El pelem i el tallem a rodanxes d'un dit de gruix i els posem a fregir en oli abundant fins que comencin a enrossir, però no gaire.
  • Els escorrem i, amb l'ajuda d'una espàtula de fusta els anem aixafant contra el marbre fins que obtinguem unes "rodanxes" d'uns 3 o 4 mil·límetres de gruix.
  • Tornem a fregir les "rodanxes" ara sí fins que estiguin ben rossetes.
  • Escorrem en un paper absorbent, salem i servim.
Bon profit!!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons