Avui un menjar econòmic però deliciós i cardiosaludable: la sardina. I una manera de preparar-les i conservar-les que a la vegada en potencia el sabor: l'escabetx.L'escabetx és una forma de conservar aliments a base de vinagre,espècies i sal. L'efecte conservador de l'escabetxat està en l'acció combinada de la lleugera deshidratació que es produeix durant el procés, el descens del ph degut a l'addició d'àcid i a l'acció de la sal i algunes espècies afegides, com el pebre vermell.
En el nostre cas hem substituït el vinagre per una combinació de cítrics i magrana, que aportaran l'àcid necessari per al procés. Farem servir una mescla de suc de llimona, mandarina, magrana i un toc de salsa Ponzu (Una mena de vinagreta japonesa molt refrescant elaborada a base de "yuzu", un cítric d'aquelles terres i vinagre d'arròs).
Ingredients:
- 500-750 gr. de sardines fresques, escatades i netes.
- Una magrana.
- Una llimona.
- Tres mandarines.
- 2 cullerades de salsa Ponzu.
- Un parell de fulles de llorer.
- Un ramet de farigola.
- Mitja dotzena de dents d'all.
- Pebre vermell dolç i picant.
- Sal i pebre.
- 1 decilitre d'oli.
Procediment
- Aboquem l'oli en una paella i hi fregim directament les sardines que haurem salpebrat prèviament. Procurarem no coure-les en excés dons després l'àcid dels cítrics acabarà la feina.
- Un cop fregides les sardines les traiem de l'oli i les dipositem en un recipient alt per cobrir-les posteriorment amb l'escabetx.
- Afegim a l'oli que ha quedat a la paella els alls, les fulles de llorer i la farigola i ho sofregim lleugerament. Tot seguit hi posem una cullerada de pebre vermell dolç i un altre de picant, Remenem, apaguem el foc i ho deixem refredar.
- Exprimim els cítrics, pelem la magrana i l'aixafem al morter per extreure'n el suc. Afegim tot el suc obtingut i dos cullerades de Ponzu a l'oli de la paella, i ho remenem. Ja tenim l'escabetx.
- Només ens falta abocar-ho sobre les sardines, deixar-ho macerar unes 24 hores a la nevera i ja ho tenim llest per menjar.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada