La República de la baixa Karpätia, és un minúscul i malconegut estat, perdut en alguna vessant dels Càrpats, (incerta localització), però que alguns geògrafs mínimament sobris situen just a la frontera entre Eslovakia i Ucrània. Allí com un bolet incomestible que creix perdut a les profunditats d'un bosc brotà aquest petit estat de ramaders rubicunds allà a finals del segle VII. Karpätia es crea degut a atzars de la fortuna i a la disbauxa habitual a la cort del rei Svatopluk primer. Aquest, autèntic responsable de la expansió de l'estat proto-eslovac, hauria perdut les terres que avui conformen la república en una de les timbes de daus habituals a la cort, i a les que era afeccionat, per a no dir-ne addicte. El guanyador de la timba, el Comte Slötan, autèntic fundador del petit estat no va perdre ni cinc minuts per establir noves fronteres, duanes i començar a cobrar taxes i a fer bestieses i abusos de poder com un Borbó qualsevol. Karpätia, des de llavors ha mantingut la seva independència sobreposant-se a les moltes vicissituds de la regió i sobretot, amb molta ma esquerra... Fins i tot, després de la primera guerra mundial, va mantenir la seva independència negant-se a associar-se de nou amb Eslovakia, quan aquesta es va ajuntar amb Moravia, Rutenia i Bohemia per formar l'estat de Txecoslovàkia.
Vista de la Baixa Karpätia d'un extrem a l'altre. |
Ingredients i preparació:
Per al puré:
- 1 kg. de patates (red pontiac,poden anar bé).
- 100 gr. de mantega.
- 200 gr. de iogurt grec.
- Sal, pebre, nou muscada i anet. (mitja culleradeta de cada).
- Bullim les patates amb pell durant uns 20-25 min en aigua salada i tot seguit les passem a un pot amb aigua i glaçons. Això ajudarà a pelar-les amb més facilitat.
- Aixafem les patates ben esmicolades. Una ma de morter i una forquilla solen ser suficients si no es disposa de l'eina adequada (que mai he tingut ni sé cóm es diu).
- Afegim a les patates la mantega a llesques, que s'anirà fonent amb la calor de les patates, el iogurt, la sal, el pebre i la nou moscada i ho remenem fins que ens quedi homogeni.
- Amb l'ajut de dues culleres formem unes pilotes i les empolvorem una mica amb l'anet abans de servir-les
Per a la salsa:
- 400 gr. de picada de vedella.
- Una albergínia.
- Un carabassó.
- 2 o 3 pebrotets italians.
- 3 dents d'all.
- 1 dau de gingebre.
- 500 gr. de tomàquet pelat i triturat.
- Oli d'oliva.
- 1 cullerada de cafè de comí
- 1 cullerada de cafè de coriandre
- 1 cullerada de cafè de nou moscada
- 1 cullerada de cafè de paprika picant.
- Sal i pebre.
- 1 got d'aigua.
- 1 cullerada de sucre.
- En una olla fonda posem quatre cullerades d'oli d'oliva i hi enrossim l'all i el gingebre picats.
- Afegim la carn i l'anem remenant fent que es vagi coent una mica. S'ha d'anar desintegrant una mica fins que forma les típiques "boletes"
- Afegim les hortalisses que tindrem tallades a daus i les fem sofregir una estona.
- Ha arribat l'hora d'afegir el tomàquet triturat i deixar-lo sofregir una estona a foc baix.
- Incorporem les espècies i el sucre i rectifiquem de sal i pebre.
- Afegim el got d'aigua, o millor de caldo, si en disposem. Abaixem el foc al mimin i ho deixem coure destapat un mínim de 2 hores, fins que viem que la salsa s'ha reduït ben be a la meitat.
Servim per a cada comensal tres o quatre boles de patata regats amb abundant salsa ben calenta.
Pel que fa al maridatge del plat us recomanem qualsevol vi de casa que tingueu a mà. Val a dir que els vins d'aquelles terres en ser fredes, muntanyoses i humides no valen gaire, a no ser per algun vi blanc dolç, però que tampoc és motiu suficient com per visitar el país...
Bon profit!
Dones Karpätes esperant l'unic autobus de l'única linia del país Eslovàkia-Ucrània (2,3 km.) |
L'autobús en qüestió... (El gos del primer pla, un altra víctima del fred de la contrada...) |
Si teniu la sort però de visitar la baixa Karpätia, no perdeu l'ocasió d'adquirir algún "Ohl-käldth" que son uns divertits petits passamuntanyes de ganxet que el·laboren les velles Karpätes, amb una forma que recorda poderosament a unes parts humanes i que, efectivament utilitzen els pagesos de la regió per protegir-se les mateixes quan surten a plegar el bestiar a la muntanya els freds capvespres de gener. Per suposat però, que els que es venen als turistes son nous de trinca i no han estat mai usats. Suposo...
Pagès karpät cridant a les vaques per que baixin de la muntanya. (Sota el pantaló de pana calça un típic Ohl-käldth de ganxet que manté les seves parts nobles a una temperatura comfortable. |
Molt interessant Amadeu! No havia sentit mai a parlar d'aquest país i això que la meva cunyada es eslovaca, de Košice, ja li preguntaré! La recepta em sembla també molt interessant, tot i que com totes les d'aquelles contrades es bastant contundent, me la guardo per a quan arribi la tardor, la de veritat que aquest temps que tenim ara quasi ho sembla! Un petó i moltes gracies per escriure un post tan interessant!
ResponEliminaLes receptes que m'agraden
Be, del que escric (recepta apart) te n'has de creure només la meitat :D
Elimina