divendres, 4 de gener de 2019

Dahl de llentia roja



Pel sopar de Nadal, ma filla la Janira i jo vàrem fer mano a mano un sopar hindú que va sorprendre i agradar força a tota la família. I vàrem començar amb un dahl o sopa de llenties que us recomano per què és realment deliciosa i fàcil de fer. Dahl és, de fet cóm anomenen a la Índia a les llegums desproveïdes de la cutícula i, per extensió als plats que es fan amb aquelles. Concretament, la nostra l'hem fet amb masoor dahl, llentia roja. És força suau de gust i, al consumir-se sense la pell provoca moltes menys flatulències. Podeu trobar-ne en botigues d'alimentació oriental. La sopa es fa bullint el llegum i, incorporant-hi un massala i, en acabar, una mica de iogurt i de coriandre fresc. Els massales son mescles d'espècies torrades i vegetals que s'empren per donar gust als plats. Es solen fer típicament amb mantega clarificada o gee, però en el nostre cas, i per fer el plat totalment vegà, l'hem fet amb oli d'oliva.

Ingredients per a quatre:

  • 250gr. de llentia roja pelada
  • 1 litre de brou de verdures
  • Tres cullerades de gee o d'oli d'oliva
  • Quatre cullerades de iogurt grec 
  • Una ceba
  • Quatre dents d'all
  • Un bocí de gingebre de la mida d'un polze
  • Quatre tomàquets pelats
  • Un grapat de coriandre fresc
  • Una culldta. de pasta de bitxo
  • Una cullda. de llavors de comí
  • Dues fulles de llorer
  • Una culldta. de cúrcuma
  • Una culldta. de garam-massala
  • Sal al gust
Procediment:
  • Rentar les llenties en aigua abundant i escórrer-les. Fer-les coure en un litre de brou vegetal o simplement en aigua bullent durant un 15 minuts. Passat aquest temps comprovar si ja estan cuites aixafant-ne una entre els dits. Si s'aixafa sense problemes ja estan llestes. Apagar el foc i reservar.
  • En una paella escalfar el gee o l'oli d'oliva i torrar-hi durant uns segons les llavors de comí i el llorer fins que comencin a desprendre aroma.
  • Afegir la ceba picada ben fina i, un cop aquesta estigui una mica transparent incorporar-hi una pasta que haurem fet picant els alls i el gingebre.
  • Deixar coure a foc lent uns minuts i, per acabar afegir-hi la cúrcuma, el bitxo i els tomàquets madurs pelats i ben picats. Deixar coure els tomàquets a foc baix.
  • Un cop el massala estigui cuit, tancar el foc, incorporar-hi un parell de cullerots de llenties i remenar per aprofitar-lo be i tornar-ho a abocar tot plegat a l'olla de les llenties. 
  • Moments abans de servir, incorporar el garam-massala, per que conservi tot el seu aroma. Remenar-ho.
  • Servir en bols individuals amb una cullerada de iogurt i un grapadet de coriandre fresc picat per sobre.
  • Se sol menjar acompanyat de naans o papadums, una mena de pans de farina de blat els uns i de cigró els altres dels quals us en portarem la recepta properament.
Bon profit!.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons