dissabte, 13 d’octubre del 2018

Curri japonès



El curri (Karé, com diuen ells) és un plat força popular al Japó, on va ser introduït per els anglesos, colonitzadors de la Índia, durant la era Meiji (1869–1913). La mescla d'espècies sol ser una mica diferent que a la Índia. Solen fer-lo de vedella o pollastre i emprant diverses verdures, en especial la ceba, la pastanaga i la patata. Se sol acompanyar d'arròs blanc. Personalment, a mi se'm fa una mica estrany acompanyar d'arròs un guisat de patata. Trobo una mica redundant acompanyar els hidrats de carboni amb hidrats de carboni. Però, en fi, ja sabem que els japonesos no els fas contents si no els hi dones el seu bol d'arròs blanc.
A diferència dels indis, que preparen la pols del curri torrant i molent les espècies, per tot seguit saltar-les en greix i anar-hi afegint els ingredients, els japonesos solen emprar un tipus de curri que ja ve preparat industrialment en forma d'unes preses (com les de la xocolata) que incorporen a l'aigua de la cocció.
Tot i que no soc massa afeccionat als productes preparats, doncs solen incorporar un munt d'additius i, sobretot, quantitats exagerades de sal, feia temps que volia provar aquest producte. En podeu trobar forces varietats en botigues d'alimentació asiàtica. Jo em vaig decantar per un de la marca S&B i en vaig triar la varietat mig picant. En realitat està bo però no pica gens. Vaig pecar de prudent i no vaig tenir en compte que els japonesos no son massa amants del picant, a diferència d'altres països asiàtics. A la propera provaré el "super-hot" i ja veurem...


Ingredients per a quatre persones:
  • Mig quilo de jarret de vedella a daus
  • 750 gr. de patates, preferentment Monalisa
  • Dues pastanagues grans
  • Dues cebes grans
  • 300 gr. de tomàquet triturat
  • Mig paquet de curri
  • Dues fulles de llorer
  • Mitja cabesa d'alls
  • Pebre negre
  • Sal al gust
  • Una quantitat indeterminada de brou
  • Oli d'oliva
  • Arròs basmati per l'acompanyament
Procediment:
  • Fonamentalment cal fer el que faríem per a qualsevol estofat.
  • Salar i empebrar la carns. Escalfar tres o quatre cullerades d'oli a l'olla i daurar-la durant uns minuts per que quedi segellada. Reservar.
  • Tallar la ceba ben fina i sofregir-la a foc mig fins que vagi transparentant. Incorporar les fulles de llorer i l'all laminat. Seguir sofregint a foc baix.
  • Afegir les pastanagues tallades a rodelles ben fines i coure-la fins que agafi un aspecte brillant.
  • Incorporar el tomàquet triturat. Rectificar de sal i afegir, si així ho voleu, una cullerada rasa de sucre per tal de rebaixar l'acidesa del tomàquet.
  • Deixar coure a foc ben baix amb l'olla tapada, però remenant de tant en tant per tal de que no s'enganxi.
  • Quan us sembli que el sofregit està ben cuit, cal incorporar els daus de carn, cobrir-la amb el brou, uns dos dits per sobre. Tapar l'olla, abaixar el foc al mínim i deixar-ho coure un mínim de 90 minuts, vigilant de tant en tant per que no es quedi sense líquid.
  • Un cop cuita la carn. Incorporar les patates i una mica més de caldo fins a cobrir-les. Quan comenci a bullir incorporar el curri, que haurem picat a bocins ben petits per que es dissolgui millor. Coure durant uns 25 minuts més i deixar reposar una mica abans de servir.
  • Acompanyar de l'arròs .
Bon profit.

1 comentari:

  1. He aprés una mica més sobre el curry! Moltes gràcies! La recepta...ben anotada! Que bo ha de ser!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons