dissabte, 6 d’octubre del 2018

Crema vegana de tofu i matcha amb pasta de figues curades a la sal



El matcha és una varietat de te verd que es presenta comercialment no en fulles si no sec i molt en pols. És un ingredient important de la rebosteria japonesa i també s'empra per batuts de llet, gelats, púdings i altres postres occidentals. És  emprat en la cerimònia japonesa del te i té el seu origen a la Xina de temps de la dinastia Song. Arribà al Japó amb la introducció del budisme Zen. Amb el temps, el te mòlt va anar desapareixent en la Xina, però va arrelar al Japó gràcies als costums dels monestirs budistes i, més tard anà escampant-se el seu consum a la resta de la societat japonesa.
Personalment no en solc prendre sovint, doncs prefereixo el te negre al matí per que em dona més marxeta. Però de tant en tant una tassa a mitja tarda sempre ve bé. Tenia, però, ganes de emprar-lo en alguna preparació o en alguns postres. Com que també soc bastant fan del tofu i crec que se li poden donar papers molt variats a la cuina, se'm va ocórrer maridar-lo amb el te i fer-ne alguna crema que em servís de base per acompanyar unes figues amb les que, uns dies abans, havia començat a fer un experiment.
Pel que fa a les figues, volia assecar-es amb la deshidratadora tal com faig amb moltes fruites, però vaig voler provar un altre tècnica, i em decidí per curar-les a la sal. Amb les figues curades he obtingut una pasta densa de textura entre una gelea i una melmelada, amb un gust de figa intens i un toc de sal molt agradable.
Les dues coses combinades han sigut unes postres espectacular per l'àpat d'aquest migdia.

Les figues curades a la sal:
Ingredients:

  • Mig quilo de figues Coll de dama, madures però fermes
  • Un quilo de sal de cuina.
El procediment és ben senzill. En un recipient suficientment alt abocar un llit d'un centímetre de sal. Col·locar-hi les figues sense pelar-les i sense que quedin massa apretades. Que quedi entre elles un espai d'un parell de mil·límetres com a mínim. Abocar-hi sal fins a cobrir-les completament. Sobretot no pelar les figues doncs la pell prevé de que la figa absorbeixi massa sal.
Deixar-ho reposar a la nevera uns quatre dies. Si voleu que l'efecte del curat sigui més intens. A partir del segon dia reviseu-les i si veieu que la sal està molt humida, eliminar-la i tornar a repetir-ho amb sal seca.
Passats els quatre dies, treure les figues del llit de sal i rentar-les amb aigua abundant per eliminar l'excés de sal. Podeu consumir-les partint-les per la meitat i extraient la polpa per fer-ne la pasta, o bé tallant-les a rodanxes. En aquest cas renteu-les amb més cura doncs la pell queda més salada que la polpa on pràcticament no s'aprecia.

La crema de tofu i matcha
Ingredients:
  • Un bloc de tofu ferm.
  • Un parell de cullerades soperes de matcha
  • Un parell de cullerades soperes de mel de qualitat o bé de xarop d'atzavara si voleu fer la recepta totalment vegana.
  • Una quantitat variable d'una llet vegetal sense sucre i de gust no massa potent com la de soja o avena.

Tallar el tofu en daus petit i abocar al vas de la batedora junt amb la mel, el matcha i una quantitat prudent però suficient per que la màquina pugui picar el tofu sense massa complicacions. Més val posar-ne només quatre o cinc cullerades i si veiem que la cosa s'encalla anar-ne afegint més. Ens ha de quedar una consistència com la d'una crema de cacau amb avellanes.

Servir juntament amb una bola de pasta de figues o bé amb unes figues tallades a rodanxes.

Bon profit!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons