dissabte, 3 de març del 2018

Trinxat de la Cerdanya



El trinxat de la Cerdanya és un dels plats més típics de la cuina del Pirineu. A Puigcerdà, té lloc cada any la Festa del Trinxat, potser la festa gastronòmica més important de tota la comarca que, sumada al turisme, ha ajudat a donar-li popularitat a aquest plat. Tot i que va ser popularitzat com a plat propi de la Cerdanya per el gastrònom Nestor Luján, la mescla de col i patata no és exclusiva de la comarca. El plat es fa a tot Catalunya i sol fer-se per sopar o, encara més sovint, per esmorzar. 
Tot i que el plat s'elabora amb panxeta de porc, aliment molt ric en greixos saturats, com que la seva quantitat en el volum total del plat és, proporcionalment, molt moderada, fa que podem considerar aquest com un bona opció flexivegana.
A l'hora de fer el trinxat val la pena canviar l'aigua de bullir les cols una vegada, a fi que el gust quedi més suau. En algunes comarques s'hi posa all, o bé es fa amb la cansalada tallada en rostillons i mesclada amb la verdura en lloc de servir-ne una rosta sencera a sobre. Val la pena fer el trinxat amb col d'hivern i patates del bufet, o en el seu defecte Kennebec.  I és fonamental que emprem una bona cansalada artesana ,mai beicon, si us plau. També és important rossejar el trinxat per les dues bandes per tal de que quedi torradet i cruixent per fora però suau a l'interior.

Ingredients per a quatre:
  • Una col d'hivern
  • Un quilo de patates
  • Un parell de grans d'all
  • 4 rostes (talls) de cansalada viada
  • Oli d'oliva verge
  • Aigua
  • Sal al gust


Procediment:

Separar les fulles de col, eliminar-ne el tronxo i rentar-les.
Fer-les  bullir durant uns deu minuts. Canviar l'aigua i quan arrenqui el bull deixar-ho coure deu minuts més.
Afegir les patates, pelades i tallades a trossos, fins que tot sigui ben cuit, al cap d'uns 20 minuts més. Escórrer i reservar.
Escalfar l'oli a la paella i rossejar-hi les rostes de cansalada tallades ben fines fins que es posin rosses. Reservar.
Poseu una paella al foc amb oli i fregiu-hi l'all, si n'hi poseu; rossegeu-hi bé les rostes o xulles de cansalada, tallades força fines. Quan són rosses les traieu i les reserveu, amb l'all. A la mateixa paella fregir l'all i, abans de que es pugui cremar també la col i les patates ben escorregudes. Anar aixafant amb una forquilla de fusta, fins que quedi un puré homogeni de color verdós clar. De la quantitat de cansalada per persona, la meitat tallar-la a rostillons i afegir-la a la mescla. Un cop aixafat cal anar-li donant la forma d'una truita ampla de varis centímetres. Fer-ho rossejar bé d'un costat, donar-l'hi la volta, col·locar-hi a sobre la cansalada fregida que hem reservat, i acabar-ho de coure uns minuts. I ja es pot servir.


1 comentari:

  1. El trinxat és un dels grans tresors de la nostra cuina! Tota una delícia!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons