dimarts, 27 de març del 2018

Suquet de rap


El rap, Lophius piscatorius, és un peix lleig, busca-raons i malparlat però, tot i això, molt substanciós i una autèntica delícia. Es troba tant a la Mediterrània, com al nord de l'Atlàntic. Sol viure mig enterrat a la sorra deixant només a la vista el primer radi de l'aleta dorsal que forma un filament que l'animal belluga com si fos un esquer sobre la seva gran boca plena de dents corbades cap l'interior. La majoria dels pobres peixets que s'hi acosten hi acaben engolits. Tot aquest mal caràcter però se li passa al rap en quant el posem a la cassola. I de posar-lo a la cassola els que més en saben son els pescadors de la costa mediterrània inventors d'aquest plat, el "suquet", com d'altres com la "bullinada" o el "remescló" que combinen el peix fresc amb la patata. El suquet és un plat de barca doncs, ràpid de fer, senzill, deliciós i saciant, que els pescadors confegien amb el peix fresquíssim. Pot ser d'un sol peix o bé de la combinació de varis.
Es pot rematar un cop cuit amb l'afegit d'un allioli negat, pas que nosaltres ens hem estalviat a fi de fer la recepta una mica més lleugera.



Ingredients per a quatre:

  • 800 gr. de cua de rap
  • 800 gr. de patates Monalisa
  • Una ceba gran
  • Mitja cabessa d'alls
  • 250 gr. de tomàquet triturat
  • Un grapat de julivert picat
  • Un grapat d'avellanes picades
  • Una fulla de llorer
  • Una peça d'anís estrellat
  • Oli d'oliva
  • Fumet de peix
  • Sal i pebre al gust.
Procediment:

Tallar les cues de rap en bocins d'uns tres centímetres de gruix. Salar-los i empebrar-los.
Escalfar unes quatre cullerades d'oli d'oliva verge en una cassola ample. Marcar els talls de peix per ambdós costats i. Així que blanquegin retirar-les. Reservar.
En el mateix oli, a foc lent, enrossir la ceba tallada en juliana.
Picar les avellanes, el julivert i l'all i afegir la mescla a la cassola juntament amb el llorer i l'anís.
Deixar coure uns minuts remenant i incorporar-hi el tomàquet picat. Tapar la cassola i deixar que el sofregit vagi coent-se. Foc ben baix i, procurant que no arribi a cremar-se com més estona el deixem millor quedarà.
Afegir les patates, remenar-les en el sofregit uns minuts i abocar-hi el fumet.
Quan el fumet arrenqui a bullir deixar-lo a foc mig durant no menys de vint minuts. Si voleu el suquet espès només cobriu les patates amb el líquid. Si el voleu més caldós afegiu més fumet.
Un cop passats els vint minuts, afegir els talls de rap i deixar-ho coure no més de tres o quatre minuts.

Bon profit!.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons