dimecres, 14 de març del 2018

Pulla, panets dolços finesos de cardamom


El cardamom és una espècie força utilitzada als països nòrdics per a aromatitzar pastissos, pans i rebosteria, inclosos pastissos tradicionals de Nadal en la cuina de Finlàndia. Avui us portem precisament uns pulla, panets dolços finesos, per gentilesa de la nostra experta en cuinar sota dos pams de neu, la meva filla Janira que viu per aquelles terres glaçades. El pa i els panets amb sabor a cardamom (en finès: pulla o nisu,  i en suec: kardemummabröd i kardemummabullar respectivament) són comunament consumits a Finlàndia i Suècia. El pa de cardamom es considera un aliment tradicional entre els suecs americans i es solen menjar juntament amb el cafè o el te. 
Estem parlant de "panets dolços" però en castellà hi ha una paraula que els descriu millor: "bollos". Bé dons, aquests tipus de pans dolços se solen fer al for en forma de "bollos" (els pulla, pròpiament), en forma de pans trenats o be dintre de motllos de bunt que els hi dona forma de corona. N'hi ha variants cobertes de nous picades, glassejats amb vainilla, amb panses mesclades a la massa, o, els anomenats voisilmäpulla amb mantega i sucre o els rahkapulla coberts de baies i farcits de crema.

Ingredients:
  • 5 dl de llet 
  • 50g de llevat fresc 
  • 1-2 culleradetes de sal 
  • 1-2 dl sucre 
  • 1 cullerada de cardamom picat 
  • 15 dl farina (més o menys) 
  • 100-200 mantega o margarina 
  • 1-2 ous


Procediment:

Dissoldre el llevat a la llet, prèviament escalfada a 37 graus. 
Afegir la sal, el sucre i el cardamom. 
Afegir la farina, decilitre a decilitre, i anar remenant amb una forquilla de fusta. Quan es faci difícil seguir remenant, continuar amb les mans.
Fondre la mantega i anar-la afegint. 
Cobrir-ho amb un drap i deixar-ho en un lloc calent. Per exemple, al costat de la pica plena d’aigua calenta. 
Esperar fins que hagi doblat la mida. 
Enfarinar una superfície i amassar una mica. 
Fer una tira gruixuda, tallar-la a trossos, i fer-ne boles. 
Posar-les a la safata de forn (a sobre de paper de forn), cobrir-les amb un
drap, i esperar que creixin una mica. 
Donar un bany d’ou, afegir sucre gruixut per sobre, i enfornar a 225 graus entre 10 i 15 minuts. Comprovar ocasionalment perquè la part inferior es pot cremar amb facilitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons