divendres, 23 de febrer del 2018

Pastís vegà de mandarines i nabius



En castellà tenen dos noms per a definir aquest tipus de postres que us presentem: La "tarta" i el "pastel". No queda molt clara quina és la diferència entre un i altre. La Real Academia de La Lengua, defineix "pastel" com: Dulce elaborado con una masa a base de harina, mantequilla, huevos, azúcar, leche, y otros ingredientes, que se cuece al horno y se rellena o se cubre de crema, chocolate, frutas u otros productos de repostería. Mentre que "tarta" la defineix com: Pastel redondo, dulce o salado, hecho con una masa en un molde de paredes bajas, que se cuece al horno y se rellena o cubre con diversos ingredientes que suelen mezclarse con huevos, leche o crema. Bé, com veieu sembla que podriem considerar la "tarta" com una varietat de "pastel". En català ho fem molt més fàcil i de tot en diem "pastís" i ens el mengem sense fer cap més escarafalls. Les postres que us presentem en aquesta recepta correspondrien més amb la definició de tarta. A diferència d'aquestes, però, la nostra ni porta ous, ni llet ni sucre, ni tant sols s'ha d'enfornar. Per a la base farem una massa a base de dàtil i nou, i per al farcit fruita fresca i una gelatina que elaborarem amb agar-agar i suc de mandarina.

Ingredients:
Per a la base:
  • 200 gr. de nous
  • 200gr. de dàtils pesats sense os
  • Dos cull. d'oli de coco

Per al farcit:
  • 3/4 de kilo de mandarines
  • Un paquet de nabius
  • Una cull, de xarop d'atzavara
  • Tres culldtes. de café rases d'agar-agar en pols.

Procediment:

Aconsellem emprar un motlle de farbalans amb el fons desmuntable ço que ens facilitarà molt el desemmotllat doncs la massa de la base no és excessivament consistent. A aquest respecte tingueu, a demés, en compte servir el pastís directament de la nevera doncs amb el fred l'oli de coco solidifica i fa que la massa sigui molt més densa i, per tant, més fàcil de manejar.
Mesclar les nous, els dàtils i l'oli de coco en el vas del processador d'aliments i batre fins aconseguir una massa densa i homogènia. Untar el motlle amb una mica d'oli de coco. Acabar de treballar una mica la massa amb les mans i escampar-la regularment per la base del motlle procurant estendre-la pujant una mica per les parets del mateix. Posar a la nevera a refredar una mitja hora.
Mentrestant esprémer mandarines fins a obtenir-ne uns 300-350 ml. Pelar la resta i separar-ne els grills intentant eliminar tota la part fibrosa blanca que es pugui.
Col·locar les mandarines i els nabius ben distribuïts sobre la base del pastís.
Preparar la gelatina. En un pot fondo posar a escalfar el suc de mandarina amb una cullerada de xarop d'atzavara. Afegir l'agar-agar procurant que no formi grumolls. Remenar constantment per a evitar que es dipositi al fons del pot. Quan el suc comenci a bullir, abaixar una mica la potència, seguir remenant i deixant-ho bullir durant tres o quatre minuts per tal de que l'agar-agar s'activi.
Colar per eliminar les restes sòlides de les mandarines i algun possible grumoll de l'agar-agar i escampar uniformement sobre la fruita.

Deixar a la nevera una hora com a mínim i no treure-la fins al moment de consumir.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons