dimecres, 27 de setembre del 2017

Mill amb col xinesa i costella de porc



          Soc partidari de dur una dieta el més variada possible, tant per qüestions de salut com per que soc un autèntic tastaolletes. La nostra dieta habitual, però, essent molt rica en productes és força pobra en quant a varietats de cereals. De fet sembla que ens limitem bàsicament al blat a l'arròs i, ja a molta distància, al blat de moro o panís. Per això m'agrada incloure de tant en tant altres cereals en els meus àpats i així augmentar la varietat de cereals en la meva dieta. Actualment però, degut a l'extensió del veganisme es comencen a fer populars altres varietats com la quinoa, el teff, l'amarant, el fajol o el mill, que ara és el nostre protagonista.

http://www.biosfera.cat/.../Mill.jpg

          És  una gramínia que fa una llavor rodoneta més petita que la de l'arròs, molt energètica, amb un 15% de proteínes, d'un gust lleugerament dolç i que es cou de manera molt semblant a la d'aquell. És bastant glutinosa i per tant adequada per a fer preparacions com croquetes o hamburgueses. La textura, un cop cuita la llavor és una mica més cruixent que la de l'arròs. És originària de l'Índia però molt cultivada a la resta de l'orient i a l'Àfrica occidental, on forma part de la dieta bàsica. A Europa va ser força consumida fins a l'arribada de la patata, moment, a partir del qual va quedar relegada a la alimentació animal. S'ha revitalitzat el  consum de mill en la societat actual però, ja que és un cereal sense gluten, i, per tant apte per a cilíacs tal com passa amb el fajol.
          La recepta que hem fet amb mill, és una d'aquelles típiques d'aprofitament.
Tenia a la nevera una col xinesa petita i una mica de costella de porc i han anat a parar a la cassola per assaonar-lo. Com que la quantitat de producte d'origen animal no ha passat d'un 20 % del pes total del plat podem considerar-la una bona recepta flexitariana.

Ingredients per a quatre persones:

  • 500 gr. de cap de costella de porc
  • Una col xinesa petita
  • 250 gr. de mill
  • Una ceba
  • Tres o quatre dens d'all
  • Una llimona
  • Cinc cullerades d'oli d'oliva
  • Dos cullerades de pasta de tomàquet concentrat
  • Caldo de verdures, (una mica més de mig litre)
  • Una culldta. de ras-al-hannout
  • Una culldta. de comí en pols
  • Mitja culldta. de harissa o de pebre vermell picant.
  • Sal al gust.
Procediment:
  • Escalfar l'oli a la cassola i daurar-hi els talls de costella
  • Tot seguit afegir-hi la ceba tallada ben fina i quan estigui ja transparent l'all tallat a làmines.
  • Afegir la pasta de tomàquet, una tasseta de caldo, les espècies i la sal. Si disposeu de tomàquet triturat podeu estalviar-vos la tassa d'aigua.
  • Deixar sofregir a foc baix durant una estona i incorporar-hi la col tallada a bocins d'un parell de dits de llarg. Remenar amb el sofregit, abaixar el foc al mínim, tapar la cassola i deixar que vagi suant durant deu minuts. Controlar de tant en tan i si s'asseca massa incorporar-hi un raig d'aigua o de caldo.
  • Amb l'ajut d'un colador rentar el mill per tal d'eliminar-ne l'excés de midó i incorporar-lo a la cassola. Remenar fins que quedi tot ben mesclat, afegir-hi mig litre de caldo, tapar i, amb el foc ben baix deixar coure durant uns 18-20 minuts o fins que veieu que s'ha begut tot el líquid.
  • Treure del foc, tapar-ho amb un tovalló sota la tapadora i deixar-ho reposar uns minuts.
  • Servir regat amb un bon raig de llimona.
Bon profit!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons