dissabte, 11 de febrer de 2017

Nuggets de nyàmera


          La nyàmera, també coneguda com a pataca, topinambur o carxofa de Jerusalem, és una planta del gènere Helyanthus, el mateix que el del gira-sol, que forma un tubercle semblant al del gingebre o la patata. És molt ric en fructosa, però no té fècula, a diferència d'aquella, el que la fa força més apropiada per a diabètics.
          Prové d’Amèrica del Nord. Se'n va difondre el cultiu a tot Europa, on va alimentar milers de persones durant segles fins que va ser desplaçada per la patata, avui omnipresent. Fins fa pocs anys als Països Catalans era una planta molt poc cultivada i que es considerava invasora. Actualment, però,  se'n ha recuperat l'interès i a molts horts s'ha tornat a cultivar a partir de plantes residuals procedents de conreus abandonats de fa anys. Es pot consumir cuita, en forma de purés, sopes o simplement bullida per acompanyar carns o be crua en amanides. El seu gust és fi i sorprenent dons recorda poderosament al de la carxofa.



Ingredients per a uns 15-20 nuggets:

  • 250 gr. de nyàmeres
  • 200 gr. d'arròs bullit
  • Cinc dents d'all
  • Dues cullerades de ceba confitada
  • Dues cullerades ben plenes de farina de cigró
  • Sal al gust
  • Oli de gira-sol
  • Panco per l'arrebossat
Procediment:
  • Pelar les nyàmeres amb paciència, rentar-les i tallar-les en llesques ben fines
  • Escalfar en una paella tres cullerades d'oli de gira-sol. Afegir-hi la ceba confitada. Si no en disposeu podeu emprar ceba crua i fer-la suar una estona en l'oli afegint-hi al cap d'uns minuts una culleradeta de sucre morè.
  • Afegir l'all picat i, quan comenci a daurar-se, afegir també les nyàmeres.
  • Daurar-les una mica amb l'oli i, tot seguit afegir-hi mig got d'aigua i deixar-les coure tapades a foc baix. Deixar coure durant uns vint minuts amb la precaució d'anar-hi afegint petites quantitats d'aigua per a evitar que s'enganxin.
  • Un cop cuites, deixar-les refredar, afegir-hi l'arròs i picar-ho tot plegat amb un robot de cuina.
  • Passar la massa a un bol i afegir-hi les dues cullerades de farina de cigró. Treballar la massa fins que quedi homogènia. Si ens sembla que ha quedat massa líquida podem afegir-hi una mica més de farina.
  • Amb les mans mullades agafar grapadets de la massa i donar la forma als nuggets.
  • Passar-los per abundant panko i fregir-los en força oli calent.
  • Escòrrer sobre un paper absorbent i servir acompanyats d'amanida i de la salsa que més us agradi.
Bon profit!

1 comentari:

  1. Justament ahir vaig menjar nyàmeres. Sóm molt suaus, segur que aquests nuggets deuen estar boníssims!
    Gràcies per compartir!

    ResponElimina

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons