dijous, 2 de febrer del 2017

Falàfel de mongeta negra



El falàfel, tot un clàssic de la cuina d'Orient pròxim, on se sol fer principalment de cigrò o de faves. De fet quasi qualsevol llegum és susceptible de ser "falafelitzada". Aqui us en portem uns fets a base de "frijoles" les mongetes negres tant habituals a la cuina mesoamericana.
Podeu gaudir-los sols o bé tal com solen menjar-los a Israel en entrepà de pa de pita, amb amanida i la salsa tagine, el·laborada amb sèsam. En el nostre cas els hem acompanyat d'un amanit de tomàquet, enciam i llentia germinada amb vinagreta de mostassa, pa crudivegà de carabassó i pastanaga, i una mica de salsa de iogurt.

Ingredients per a uns vint falàfels:
  • 250 gr. de mongetes negres seques
  • Una ceba mitjana
  • Un dent d'all
  • Una cullerada de comí en pols
  • Una culdta. de coriandre en pols
  • Mitja culldta. de pebre negre
  • Mitja culldta. de fenigrec en pols
  • El suc d'una llimona
  • Un grapat de julivert
  • Dos cullerades d'oli d'oliva
  • Oli de gira-sol per a fregir
  • Sal al gust
Procediment:
  • Posar les mongetes en remull durant 24 hores.
  • Un cop les mongetes remullades, escórrer-les i picar-les juntament amb la ceba tallada a bocins petits, l'all i la meitat del julivert fins aconseguir una massa lleugerament granulada.
  • Passar la massa a un bol, afegir-hi el suc de llimona, l'oli, les espècies, la sal i la resta del julivert picat.
  • Treballar la massa fins que tot plegat s'homogeneïtzi.
  • Amb les mans untades amb una mica d'oli agafar cullerades ben plenes de la massa i fer-ne mandonguilles que després aplanarem una mica pels extrems.
  • Deixar els falàfels reposant una mitja hora sobre un drap blanc o paper absorbent per que perdin l'excés d'humitat.
  • Fregir-los en abundant oli calent i tornar-los a deixar uns minuts sobre paper absorbent per que perdin, en aquest cas, l'excés d'oli.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons