dimecres, 11 de gener de 2017

Crema vegana de castanyes



          

La castanya és un dels productes més populars de la tardor, encara que, com es conserva força be seca en podem gaudir tot l'any. En el passat va ser un ingredient molt present en la cuina catalana. Abans de l’arribada de nous productes provinents d’Amèrica, la castanya venia a fer el paper que actualment te la patata en molts plats, com ara cremes o acompanyaments de la carn. Es poden menjar bullides, torrades al forn, saltades o també fer-ne farina. En alguns països les castanyes torrades, bullides o polvoritzades s'han usat tradicionalment com a "talla-fam" per a gent humil, cosa que ha donat diversos pans, galetes i pastissos fets amb farina de castanya arreu del món. També és freqüent el seu ús per a fer licors. o preparar dolços com les marron glacé (castanyes confitades). En alguns llocs els castanyers es cultiven en terres on altres conreus més rics, com el blat o la vinya, no poden créixer, i son una bona font substitutòria del midó en l'alimentació.

A mi personalment m'agraden sobretot fresques i crues, però com és tant difícil de pelar-les acabo sempre menjant-les cuites. Tot i així, fins i tot cuites son entretingudes de pelar. Potser la manera més fàcil és tallar una creu a la closca i posar-les a coure al forn una estona. Aquesta vegada però vaig voler provar un altre sistema que, no aconsello massa, però que em va fer poder sortir del pas: fer el tall en creu, coure-les de 10 en 10 en el forn microones durant quatre minuts a plena potència i, tot seguit submergir-les en aigua amb gel. EL xoc de l'aigua freda fa, teòricament, que la pell es desprengui amb més facilitat. Tot i així em vaig passar més d'una hora pelant les maleïdes castanyes i per acabar-ho d'adobar se'm va cremar el microones. Així dons, no puc aconsellar massa aquesta tècnica.

Un cop passat el calvari de pelar les castanyes, la crema que us presentem avui es fa en un pis-pas, i queda molt bona per acompanyar qualsevol carn roja.

Ingredients:

  • 3/4 de Kilo de castanyes pelades
  • La quantitat necessària de llet d'avena per cobrir-les
  • 1 cullerada d'oli de gira-sol.
  • 1/2 culleradeta de nou moscada
  • 1/2 culleradeta de canyella en pols
  • 1/2 culleradeta de pebre blanc
  • Sal al gust
Procediment:
  • Tallar cada castanya en quatre bocins
  • Escalfar l'oli en el pot on les haguem de coure
  • Saltejar les castanyes i afegir-hi les espècies i la sal
  • Cobrir les castanyes amb la llet d'avena, just fins arribar a cobrir-les
  • Deixar coure uns 15 minuts amb el foc baix i remenant de tant en tant per evitar que la llet bulli i vessi.
  • Refredar una mitja hora i picar, una mica grollerament, amb l'ajut d'un túrmix, per tal de que quedi una textura irregular on es notin alguns bocins de castanya.

Bon profit!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons