dijous, 12 de gener de 2017

Amanida d'hivern amb vinagreta d'all i festuc





           Entrem de pet a l'hivern i els apis, els cítrics i les escaroles estan tots ufanosos. Avui us portem un amanit amb tota aquesta quantitat de productes d'hivern, regat amb una vinagreta cítrica d'all i festucs que li dona un toc saborós i refrescant.
          L'escarola és una planta de la família de les Asteràcies o Compostes, amb un gran nombre d'espècies, de les quals unes quantes de comestibles: el card, la carxofa, el gira-sol, la xicoira o l'endívia. Aquestes dues darreres pertanyen al gènere Cichorium, com la mateixa escarola. Les espècies de les que es mengen les fulles solen tenir un punt d'amargor que, personalment, em sembla molt interessant. Aquesta amargor de la escarola fa que combini molt be amb el toc agredolç dels cítrics o be de la magrana, amb la que se sol acompanyar moltes vegades, i també amb la fortor de l'all.
          L'api, per la seva banda, és una planta de la família de les Umbel·líferes, grup amb nombroses espècies comestibles, totes, força aromàtiques, ço que fa que les emprem tot sovint com a condiments. Formen part d'aquest grup, apart de l'api: la xirivia, el julivert, el coriandre, el fonoll, la pastanaga, el comí, el cerfull, l'anet o l'angèlica.
L'api te dons un sabor aromàtic i fort, tot no agradant a tothom, que lliga molt bé també amb l'amargor de l'escarola.

Ingredients per a quatre persones:

  • El cor d'una escarola ben blanca
  • Les branques més blanques d'un api
  • 2 mandarines
  • Una taronja
  • Una poma
  • Un alvocat
  • Mitja remolatxa
  • Un grapat de festucs
Per a la vinagreta:
  • 4 cullerades d'oli d'oliva verge
  • El suc d'una mandarina
  • El suc d'una llimona
  • 3 dents d'all
  • Un altre grapat de festucs
  • Sal al gust
Procediment:
  • Rentar el cor de l'escarola i tallar les fulles en bocins d'uns cinc centímetres.
  • Rentar l'api i fer-ne rodanxes de mig centímetre
  • Pelar les mandarines, separar-ne els grills i tallar-los longitudinalment per la meitat.
  • En una paella posar a escalfar l'oli d'oliva i enrossir-hi els alls i els festucs procurant que no arribin a cremar-se. Deixar refredar.
  • Un cop fred, mesclar l'oli amb el suc de la llimona i la mandarina i remenar-ho procurant que quedi ben emulsionat.
  • Si voleu podeu incorporar una mica de sal. Personalment no ho he fet dons m'ha semblat suficient amb la sal dels festucs i el punt de salat que sol tenir l'api de per si.
  • Mesclar l'escarola, l'api, les mandarines i la vinagreta i remenar-ho fins que quedi ben mesclat.
  • Servir en un bol alt que decorarem amb rodanxes de taronja, poma, remolatxa, alvocat i la resta dels festucs.
         Bon profit!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons