dijous, 27 d’octubre de 2016

Fataier d'espinacs


           

     
           Els fataier són una mena de pastissets típics de la cuina àrab que es solen farcir de formatge tipus feta o d'espinacs, per exemple. Recorden les nostres "empanadilles" clàssiques d'espinacs a la catalana, però no duen ni panses ni  pinyons si no una mescla de ceba, oli d'oliva, llimona, herbes i espècies. Se'n poden trobar variants en paisos com: Líban, Síria, Egipte, Jordània, Israel i Palestina. En el nostre cas els farem amb espinacs (Fataier sabanekh) a l'estil en que se solen fer en aquest darrer país. Per al farcit ens hem basat en la recepta de la MahaYakoub a Youtube. Els palestins solen afegir-hi una bona quantitat de Za'tar. El Za'tar és una planta originaria de la regió, el Origanum siryacum, de la mateixa família que les nostrades orenga i farigola, però de fulla una mica més gran i tendre. Com que aquí no n'hem pogut aconseguir hem afegit al farcit una mica de farigola i orenga fresques. Entre les espècies que s'hi posen volem destacar el sumac. Prové  d'una herba, la Rhus aromatica  i és un condiment molt apreciat a l'Orient pròxim, però difícil de trobar a la nostre terra. Per sort en teniem un potet  a casa que l'amiga Laura de Cuinejar, viatgera impenitent, ens va portar en un dels seus viatges estivals. (Em sembla recordar que de l'Iran). Tenia moltes ganes d'emprar-lo en alguna recepta i els Fatayer n'han sigut l'excusa. El sumac i la llimona donen al farcit un punt àcid molt agradable.

Ingredients (per a uns 24 fataier):

Per al farcit:

  • 500gr. d'espinacs
  • 1 ceba
  • 2 cullerades d'oli d'oliva
  • Un grapat de farigola, a ser possible,fresca
  • Un grapat d'orenga, a ser possible, fresc
  • 1 culldta. de pebre negre molt
  • 1 culldta. de canyella en pols
  • 2 culldta. de comí
  • 2 culldta. de sumaq
  • Sal al gust
  • Una llimona
Per a la pasta:
  • 350gr. de farina
  • 1 i 1/2 culldta. de llevat en pols
  • 1 culldta. de sucre
  • 1/2 culldta. de sal
  • 240 ml. de llet d'avena tèbia
  • 80 ml. d'oli d'oliva

Procediment:

  • Mesclar el llevat amb el sucre i una mica de la llet d'avena i deixar-ho reposar uns 15 minuts.
  • Mesclar la farina amb la sal i la mescla de llevat i sucre. Tot seguit incorporar l'oli i la llet d'avena tèbia i mesclar-ho amb una espàtula fins que comenci a desprendre's  del recipient. A partir d'aquí treballar la massa amb les mans fins que
    estigui homogènia i elàstica.
  • Deixar la massa reposant durant mitja hora tapada amb paper film i un drap.
  • Mentre la massa puja toca preparar el farcit. Tallar els espinacs ben menuts, afegir-hi mitja culleradeta de sal i remenar-los una estona. Acabar exprimint-los per eliminar-ne part de l'aigua.
  • Tallar la ceba ben menuda i incorporar-la als espinacs juntament amb el grapat de farigola i orenga.
  • Mesclar-les espècies en dos cullerades d'oli d'oliva i incorporar-ho als
  • espinacs.
  • Un cop la massa ha reposat caldrà aplanar-la ben fina amb el corro i, amb l'ajut d'una tassa o un motlle anar tallant-ne tants cercles com podem.
  • A cada cercle de massa hi posarem una cullerada de farsa i els anirem doblegant sobre sí mateixos per tres costats embolicant la pasta. Al final tindrem uns farcellets en forma de tetraedre aplanat.
  • Enfornar i coure a 220º fins que veiem la massa enrossida (uns 15-20 minuts). 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons