dimarts, 24 de novembre de 2015

Hamburgueses de fajol i llentíes


          El "fajol", "blat negre"o "blat sarraí" (Fagopyrum esculentum) és un fals cereal (pseudocereal), és a dir, que no pertany a la família de les gramínies si no que és una poligonàcia. El seu gra té una forma ben curiosa, com una mena de piràmide en miniatura.  És molt més ric en proteïnes que els cereals i no te gluten, per tant és molt indicat per a celíacs. És un fals cereal de cicle curt que es planta a principis d’estiu i es cull a la tardor. És molt poc productiu comparat amb els cereals de consum habitual, per això el seu preu a la botiga és força més elevat. Fou un conreu molt típic de l'Alt Berguedà, on quasi s'havia perdut, precisament degut a la seva baixa productivitat, dons cal collir-lo a mà, però  en els darrers anys s'ha anat recuperant.


          Avui nosaltres l'hem emprat per fer-ne unes hamburgueses mesclat amb llenties, o sigui, unes autèntiques bombes proteiques.
          Les hem fet per a omplir uns entrepans com els clàssics d'hamburguesa americans d'algunes franquícies que tots coneixem, però amb moltes menys calories i, igualment apetitosos, però molt més saludables.

Ingredients:
  • 400 gr, de llenties
  • 400 gr. de fajol
  • 2 dents d'all
  • 3 cullerades de panko o bé de pa ratllat
  • Un grapat generós de julivert
  • 1 culleradeta de pebre recent molt
  • Mitja culleradeta de sal
Per al guarniment:
  • Un panet de multicereals
  • Dos o tres cogombrets agredolços
  • Un parell de fulles d'enciam
  • Un grapat de blat de moro dolc
  • Unes cullerades de crema de pipes, o si no en teniu, de mostassa groga
Procediment:
  • Per a elaborar les nostres hamburgueses haurem d'haver deixat en remull tota la nit tant les llenties com el fajol. Caldrà després coure'ls, tant l'un com l'altre.
  • Un cop cuits tant la llentia com el fajol els posarem a la picadora junt amb el pebre, la sal i les dos dents d'all i ho batrem fins que ens quedi un puré homogeni.
  • Ho abocarem en un bol i hi afegirem el julivert tallat ben fi i les tres cullerades, o quatre si veiéssiu que us queda massa líquid, de panko o de pa ratllat.
  • Treballarem la massa una mica i, sobre un paper film untat amb una mica d'oli i uns motlle d'emplatar rodó anirem fent les hamburgueses
  • En una paella amb una mica d'oli les anirem fregint amb precaució dons fins que no estan una cuasi cuites es poden desfer una mica.
  • Un cop fregides les deixem refredar una mica i les podem guardar a la nevera o al congelador o bé menjar-les tot seguit. En aquest cas però val la pena passar-les per la graella per torrar-les una mica.
          Nosaltres les hem menjat en entrepà amb uns panets multicereals especials de baixes calories que son molt primets. Per guarnir-les  hi hem afegit unes fulles d'enciam, un grapat de blat de moro i uns cogombrets agredolços. I com a salsa una crema de pipes que ens havia sobrat d'un altra  recepta.
          Tasteu-les que queden molt bones.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons