dijous, 8 d’octubre de 2015

Quètxup crudivegà




          Seguint amb la nostra temporada de receptes vegetarianes us portem avui, paradoxalment, una salsa ben habitual del "menjar brossa", el quètxup. Company imprescindible de la patata fregida, el hot-dog de carrer i de l'hamburguesa de franquícia internacional, de condiments greixosos i de carns de  dubtosa procedència, el quètxup és una salsa basada en el tomàquet. El que us portem avui, però, és d'elaboració crudivegana, fet amb condiments naturals, nutritiu, lliure de greixos i sucres refinats, baix en calories i més sa que una pometa (sana).



          Per fer-lo emprarem tomàquet sec i per això, el dia abans haurem posat en marxa la deshidratadora. Si no en teniu també el podeu fer al forn o bé comprar-ne de fet. En aquest cas però vigileu per que els tomàquets sec comercialitzats solen portar un contingut bastant alt de sal, amb lo qual cal posar-los en remull una estona per rehidratar-los i que perdin la fortor. Això farà que s'estovin i ens quedi la salsa molt més líquida. De fet, la consistència del quètxup dependrà de la proporció tomàquet sec-tomàquet fresc que emprem a la seva elaboració. Com més alta sigui la proporció de tomàquet sec, òbviament, més espessa serà la salsa.

Ingredients


  • 2 tomàquet secs
  • 1 i 1/2 tomàquets grossos frescos
  • Mig pebrot vermell
  • Un parell de dàtils remullats 1 hora
  • 2-3 cullerades soperes de vinagre de vi.  (jo n'he emprat un fet a casa a partir d'un vi del priorat que està ben bo).
  • 1 cullerada de salsa de soja
  • 1 cullerada de mirin (es pot substituir per una cullerada més de vinagre)
  • 1 cullerada de salsa Perrins
  • 1/2 culleradeta de cafè de ají o pasta de bitxo 
  • Sal al gust, però amb prudència per que la salsa de soja ja en porta. II més encara si feu servir tomàquet comprat sec.
Procediment:
  • Tant senzill com tallar el tomàquet sec, els dàtils i el pebrot a bocins, incorporar-los a la batedora juntament amb els condiments: el vinagre, la salsa de soja, el mirin, la salsa Perrins, el bitxo i la sal, i batre-ho fins a obtenir una puré bastant espès.
  • Tot seguit tallarem el tomàquet fresc a bocins i l'anirem incorporant al puré que seguirem batent fins obtindre la consistència que més ens agradi. Si ens passem i ens queda massa líquid sempre podem afegir-hi una mica més de tomàquet sec.


          Espero que us surti molt bo i que us aprofiti. Nosaltres l'hem emprat precisament per condimentar un parell d'hamburgueses, però vegetarianes. El panet ha sigut una bona fulla d'enciam Iceberg i l'hamburguesa de pastanaga i patata, guarnida amb una cullerada de Cottage chees, el quètxup i uns germinats de bròquil.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons