diumenge, 4 d’octubre del 2015

Llet i formatge d'anacards




          LaFàbricadeCemento es complau en portar-vos avui una nova recepta crudivegana molt fàcil de fer i força saborosa.
          Poden fer-se multitud de preparacions partint de tota mena de fruits secs, a destacar-ne, sobretot, les llets, iogurts  i formatges, que ens serviran per substituir  productes anàlegs d'origen animal. Les llets resulten força agradables al paladar apart de ser força digestives i molt aconsellables per als lactointolerants. Pel que fa als formatges, se'n poden fer de moltes menes, des dels de crema per a untar, fins als curats i força consistents. En alguns casos es procedirà al processament  de la massa obtinguda de la molta de les llavors deixant-la fermentar en "rejuvelac". Aquest és un líquid procedent de deixar en remull una nit altres llavors germinades. Aquestes llavors produeixen una serie d'enzims durant aquest procés de germinació que queden dissolts en l'aigua. Son precisament aquests enzims els que  ajudaran a que la massa fermenti i obtinguem un producte de textura i sabor molt similar als formatges convencionals. En altres casos, com en el present, el sabor semblant al formatge l'obtindrem simplement afegint una certa quantitat de llevat de cervesa a la massa.
          En quant a les llets, com  veureu es fan d'una manera molt simple i a partir d'una gran varietat de llavors. Personalment n'he tastat unes quantes i les que més m'han agradat son les d'avena, de coco i, sobretot, la orxata.
          Anem per feina.

Ingredients:

  • 1 l. d'aigua mineral.
  • 100 gr. d'anacards.
  • 2 cullerades soperes de llevat de cervesa alimentari
  • 1 culleradeta de curry
  • 1/2 culleradeta de cúrcuma
  • 1/2 culleradeta de pebre negre
  • Una miqueta de sal.
Procediment:
  • Tingueu en compte, abans que res, que a la cuina crudivegana tot requereix sempre una mica de paciència. Les coses s'han de deshidratar, assecar, remullar, pelar, tallar...  En fi que hi ha que preveure un temps de preparació abans de cuinar. Per això és recomanable la planificació un dia o dos abans de l'àpat. En el cas d'avui començarem per posar en remull els anacards i deixar-los tota la nit. Això farà que les llavors "s'activin". la humitat fa que es posi en marxa la mecànica de la llavor que la du a la germinació i n'augmenta el nivell d'enzims, a demés d'estovar-les i fer-les més fàcils tant de picar com de digerir-les.
  • Al matí següent els escorrerem, els avocarem a la batedora juntament amb el litre d'aigua i ho picarem fins que ens quedi un líquid homogeni.

  • Tot seguit, amb l'ajut d'un colador i un retall de roba blanca fina filtrarem el líquid i ho deixarem reposar una bona estona fins que veiem que ens queda un residu més o menys sec, amb un cert aspecte de mató.

  • El líquid que n'hem obtingut, és precisament la llet que ja podem consumir. La llet d'anacard te un cert regust amargant, que a mí personalment m'ha  agradat.  En cas de que el trobeu massa fort us aconsello afegir al got de llet un parell de cullerades de xarop d'agave o d'ars, o be l'edulcorant que més us agradi.

  • Amb la resta sòlida elaborarem el formatge. L'abocarem en un bol i, simplement, hi afegirem ell llevat de cervesa, les espècies i la sal. Amb l'ajut d'una forquilla ho treballarem fins a obtenir-ne una massa homogènia.

          I ja ho tenim. Podem presentar-ho decorat amb una mica de sèsam o unes herbes. Nosaltres l'hem servit acompanyat d'un pa de llinosa i carabassó, del qual us portarem la recepta d'aquí uns dies.
          Que vagi de gust!.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons