dissabte, 24 d’octubre de 2015

Guisat de bledes i mongetes




          A mi personalment m'encanten les bledes. En rebo d'ecològiques cada dos setmanes quan n'és temporada. Així que arriben, les tallo, les rento i les faig coure al vapor per que si no a la nevera es posen mústegues aviat . I quasi no puc esperar a que estiguin cuites per anar picant-ne alguna penca, que és, per a mi, la part més bona. Entenc, però, que hi ha molta gent a la que la verdura no els hi fa massa gracia, sobretot a la canalla, i especialment les bledes i els espinacs. Us portem avui una recepta, precisament, per donar una mica més d'alegria a les bledes i fer-les més apetitoses per als reticents.

Ingredients:

  • Un manat de bledes
  • Una lliura de mongeta blanca cuita, si pot ser de plaça i no de pot, millor que millor
  • Una ceba tendra
  • 4 dents d'all
  • 250gr de tomàquet triturat
  • 1 cullerada sopera de sucre morè
  • 2 culleradetes de pols de comí
  • 1 culleradeta de pols de lemongrass. En cas de no tenir-ne podeu usar una culleradeta de pell de llimona ratllada
  • 1 culleradeta de pebre de caiena, xile, pols de bitxo, o el picant que soleu emprar
  • Un grapadet de romaní picat
  • Mitja llimona
  • Oli d'oliva
  • Sal
Procediment:
  • Piqueu la ceba ben menuda i  poseu-la a sofregir amb un bon raig d'oli d'oliva fins que comenci a transparentar.
  • Afegiu l'all ben picat i seguiu enrossint la ceba.
  • Poseu-hi una cullerada de sucre morè i, a foc ben baix, feu que la ceba caramel·litzi.
  • Un cop la ceba estigui d'un to amarronat afegiu el tomàquet, el comí, la caiena, el lemongrass i una mica de sal i ho deixeu sofregir un quart d'hora amb la cassola tapada i el foc ben baix.
  • Incorporeu les bledes tallades i rentades i els hi doneu unes voltes amb el sofregit fins que veieu que comencen a reduir-se de volum. En aquest moment afegiu un got i mig d'aigua, rectifiqueu de sal, torneu a tapar la cassola i ho deixeu coure a foc baix uns deu minuts.
  • Afegiu al guisat les mongetes, ho remeneu una mica i ho deixeu coure tot plegat uns cinc minuts més. En aquest punt les penques de les bledes hauran quedat encara una mica "al dente". A mi m'agrada així per que les trobo més gustoses, però si les preferiu més cuites deixeu-les coure uns minuts més.
  • Serviu amb una mica de romaní fresc ben picat, que li dona al plat un gran aroma, i un bon raig de llimona. Tant la llimona, que acidifica el plat, com el comí que hem incorporat ajuden de gran manera a la bona digestió de les mongetes.
                 Bona gana i bon profit!!

   

1 comentari:

  1. Que bones les bledes, sobretot les pencas. Jo desprès de bullides las saltejo amb una mica de bacó i les mongetes, “manjar de dioses” així com les has fet també deuen d’estar delicioses.
    Una abraçada

    ResponElimina

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons