divendres, 25 de setembre del 2015

"TACOS" CRUDIVEGANS




          Abans que res, unes consideracions que, si voleu anar de cara a barraca i veure la recepta us podeu saltar amb tota tranquil·litat.

          A casa som grassos. Som "de vida" com deien les iaies. Ens agrada menjar i ho fem amb entusiasme i professionalitat. Per això de tant en tant ens n'adonem, al mirar-nos al mirall, de que ocupem més espai físic del recomanable. Total que cada cert temps ens posem a fer dietes per mirar de controlar una mica el nostre natural inflable. Ara, després d'una temporada llarga d'una certa disbauxa gastronòmica i haver tornat a recuperar els sacsons i la pell tibant de fa temps, en toca una de vaques magres. I com que un intenta passar el tràngol de la millor manera possible sempre s'està empescant "trucos" per que la sensació de viure una postguerra de pa mesurat, naps bullits i racionament a tot'hora es faci més suportable. Amb aquest esperit em vaig endinsar en el procel·lós mon de les dietes alternatives. I en vaig trobar una que em va provocar força curiositat i que he decidit adoptar com a norma de vida una temporadeta fins que pugui tornar a calçar-me la meva samarreta favorita sense semblar un botifarró blau.
          Em refereixo a la dieta crudivegana o "crudiveganisme" que, bàsicament es tracta d'alimentar-se a base de vegetals crus: fruites, verdures, llavors... La idea en general és menjar només productes que no siguin d'origen animal i consumir-los crus dons amb la cocció sembla ser que poden perdre certes propietats. Personalment no estic d'acord amb aquest tipus d'alimentació com a forma de vida dons penso que solen ser, a la llarga una mica desequilibrades i  tinc la impressió de que poden donar lloc a algunes carències. M'ha semblat, però, una opció curiosa per fer, durant una temporada, un tipus d'alimentació que ajudi a baixar de pes. Però el que realment m'ha fet decidir per ella és el descobrir, a demés, una manera diferent de processar (més aviat que cuinar) els aliments donant lloc a una sèrie de receptes força interessants: sucs mescla de verdures i fruites, amanides multicolors, us d'aliments deshidratats, preparacions amb farines de llavors diverses i força fruita seca, etc.  En propers blogs aniré penjant alguns exemples que anirem provant d'aquest tipus de cuina.
          Pel que fa al veganisme en general, a nivell conceptual, els que en son practicants solen fer-ho per qüestions d'higiene alimentària, ecologisme o defensa dels animals. Cadascú te les seves opinions sobre aquestes qüestions. Personalment crec tant en el dret a la vida dels pollastres com  en el de les pastanagues. Tanmateix tenim una dentició omnívora i un sistema digestiu també adaptat a menjar diverses menes d'aliments. Vull dir que em sembla que matar per alimentar-se forma part de cóm son les coses en aquest estrany univers on ens ha tocat passar els dies. Ja dic que considero que tant mereixedors a la vida son els animals com les plantes. I, si no, aprenem a fotosintetitzar com elles per obtindre la teca o a viure de l'aire.... Als heteròtrofs (perdón por el palabro) ens van dibuixar així...   Altra cosa son bestieses com les de dedicar-se a massacrar espècies cinegètiques per pur plaer, emprenyar als toros per "art" o tradició  o molestar als peixos per esport.... Amb aquesta mena d'actituds no puc estar-hi  més en desacord.
          Tornant al que ens interessa. En la cuina crudivegana partim sempre d'aliments naturals i pràcticament sense processar, i a poder ser ecològics. Això implica que a la cuina necessitarem una sèrie d'estris  per a processar-los i poder fer  multitud de preparacions. Així és recomanable disposar com a mínim de una bona batedora de vas i una picadora, a part de ratlladors i peladors de verdures. Altres coses bastant útils però no indispensables son: un molinet de cafè per poder fer farina de llavors, una liquadora o extractora de sucs i una batedora d'alta velocitat que solen ser més eficients que les convencionals de vas.
          Cal mencionar també que, per poder fer certes preparacions com galetes, "pans", bases per pizzes, i bàsicament per a deshidratar fruites i verdures, és bastant aconsellable tindre un aparell deshidratador. De fet si no el tenim podem fer servir el forn convencional (especialment si té circulació d'aire) tenint la precaució de fer-lo funcionar a la més baixa temperatura possible i sense acabar de tancar la porta per poder eliminar l'aire carregat d'humitat. De fet la gràcia del deshidratador és que pot treballar al voltant dels 40,7º que és la temperatura a partir de la qual els enzims presents a les fruites i verdures comencen a degradar-se perdent, l'aliment, part del seu valor nutricional. Jo, personalment n'he adquirit un per internet. un Princess 112380, que ve a costar uns 50 € (n'hi-ha de més barates). Permet seleccionar un rang de temperatures entre 40 i 70º i porta sis safates intercanviables per disposar-hi els aliments.




          El procés de deshidratat és lent, sobretot a baixa temperatura. Es recomanable tallar les fruites i verdures en làmines fines per facilitar-ne l'assecat. La deshidratació, segons l'aliment i la consistència final que es vulgui obtenir pot anar des-de 2 a 12 hores o més. Alguns aparells de gama més alta venen equipats amb una mena de làmines de silicona que permeten treballar amb masses poc consistents o quasi líquides. En cas de no tenir-ne, una mica de paper parafinat del que s'empra pels forns convencionals pot fer el fet.
          Dons bé. En següents posts anirem parlant de diverses preparacions crudiveganes: sucs, pans, formatges, etc. I avui, per començar us portem una recepta adaptada a partir de la pàgina Rawanna blog. Es tracta d'una pàgina a Youtube on hi ha forces receptes i que m'ha servit de molta inspiració per a introduir-me en aquest "mundillu". La recepta d'avui es tracta d'unes "tortillas" crudiveganes que ens serviran per muntar uns "tacos" la mar d'apetitosos.

Ingredients:
Per a les "tortillas"

  • 2 carabassons de bona mida
  • 1 pebrot vermell
  • 5 o 6 cullerades de llavors de llinosa
Per al farcit dels "tacos"
  • Unes fulles d'enciam
  • 4 cullerades de blat de moro dolç
  • 8 olives aragoneses
  • 8 tomàquets xerry
  • El suc d'una llima
  • Pebre vermell picant
  • 100 grams de formatge de llavors, per exemple, d'ametlla o anacard ( En el nostre cas no en disposàvem i l'hem substituït per cottage chees, amb lo qual el farcit no ens ha sortit ni vegà, però és el que hi havia. I, a demés ha quedat molt bo). 
Preparació de les tortillas
  • En primer lloc cal posar en remull la llinosa en, més o menys, el doble de volum d'aigua i deixar-ho un parell d'hores. Durant aquest temps la llinosa anirà desprenent una mena de mucílag que és el que ajudarà a donar consistència i elasticitat a la massa.
  • Mentrestant rentarem les verdures i tallarem els carabassons amb pell a rodanxes i el pebrot a bocins menuts.
  • Els picarem fins a obtindre un puré espès i els deixarem una bona estona sobre un colador per que vagin desprenent part del suc. Suc que, posteriorment podrem aprofitar per afegir en algun liquat.
  • Un cop escorreguda la polpa de les hortalisses i hidratada la llinosa. Els barrejarem fins que ens quedi una mescla homogènia.
  • Col·locarem el paper de forn a les safates del dessecador que farem servir i hi anirem posant cullerades de la massa que tot seguit aplanarem amb l'ajut d'una espàtula fins donar-les'hi la forma d'una tortilla. Amb la quantitat de massa proposada ens poden sortir aproximadament unes 7 o 8 unitats.
  • Val la pena a entretenir-se en retallar una mica el paper sobrer per a que l'aire del dessecador pugui circular amb facilitat i s'escurci lo més possible el temps d'assecat.

  • Ho deixarem assecant un parell o tres d'hores fins que veiem que te una certa consistència i llavors les capgirarem i, amb molt de compte mirarem de desprendre el paper.
  • Les seguirem assecant una hora més fins que veiem que ens ha quedat una massa consistent i elàstica. Vigileu de no passar-vos en el temps d'assecat o quedaran massa seques i cruixents, que no és el que es preten.
  • Tot el procés es pot fer en un forn convencional però llavors el temps dependrà de cada forn, i la quantitat de peces de les safates de forn que tingueu.


Farcit dels tacos:
  • Escamparem el formatge per la superfície de la tortilla i hi afegirem un polsim de pebre vermell.
  • Farcirem els tacos amb  el blat de moro i l'enciam ben picat.
  • Traurem el pinyol de les olives, les picarem i les incorporarem juntament amb els tomàquets.
  • I, per acabar, els regarem amb el suc de la llima.
Bon profit!.


2 comentaris:

  1. M'alegro que hagis optat per la opció crudivegana Amadeu! Veig que no ets estricte del tot, hi has posat formatge, que segur que està boníssima la combinació. La deshidratadora és una eina indispensable si no vols avorrir-te amb aquest tipus de cuina, genial per assecar la fruita.
    Per cert no sé si coneixes la Mercè Passola, crudivegana de fa molts anys que ha escrit un llibre de receptes fet amb molt de carinyo. Busca-la pel fbok si vols.
    Ànims i a segur ;)
    Petons
    Anna

    ResponElimina
    Respostes
    1. Be, no és que hagi optat per l'opció crudivegana com a norma de vida a llarg plaç, però si que m'ha semblat una opció interessant per perdre pes d'una manera més divertida i eficaç i a demés de trobar-ho un tipus de cuina força interessant. De totes maneres segurament incorporaré molts plats d'aquesta cuina en els meus àpats habituals. Em sembla molt saludable el fet augmentar el percentatge de fruites, verdures i aliments no processats en l'alimentació i reduír el consum de carns, de coses en general massa processades i de farines i sucres refinats.

      Elimina

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons