divendres, 15 d’agost de 2014

Estofat de vedella amb crema de cacauets



Us portem avui una recepta d'origen centre africà que fa temps voliem provar. Sembla que allí el cacauet forma part important de la dieta, no com aquí que el fem servir com a snak o per fer passar l'estona mentre esperem el tren tot deixant l'andana feta un desastre...  Així dons una recepta d'un bon guisat que els incorporés ens va semblar força atractiva. I el resultat ha sigut espectacular. En la recepta original els empraven en forma de crema, que s'incorpora a la cocció. Nosaltres hi hem volgut afegir a demés cacauets sencers, dons ens semblava que el contrast de textures podia ser interessant. Un cop catat l'invent, ens ha semblat boníssim, però, a pilota passada, penso que la propera vegada hi posarem els cacauets sencers passats per el morter, com les nostres clàssiques picades. D'una manera o altre us ho recomano per que està molt bo. La crema del cacauet dona una toc untuós a la salsa molt especial i li aporta un regust deliciós.


Ingredients per quatre persones:

  • 500 gr. de carn de vedella per estofar.
  • Un parell de cebes picades.
  • Un parell de grans d'all també finament picats.
  • Una nou de gingebre ratllat.
  • Mitja dotzena de tomàquets madurs.
  • 1 culleradeta de cafè de caiena molta.
  • 1 culleradeta de cafè de coriandre.
  • 1 culleradeta de cafè de comí.
  • 1 culleradeta de cafè de nou moscada.
  • 150 gr. de crema de cacauets.
  • 100 gr. de cacauets sencers.
  • 3 cullerades d'oli d'oliva.
  • Sal i pebre.


Procediment:

  • Salpebrarem els daus de carn i en un olla antiadherent els daurarem dos o tres minuts a foc viu  fins que quedin rossos i els reservarem.
  • En el mateix oli sofregirem la ceba fins que es posi rossa i transparent. Abaixarem el foc a la meitat  i hi incorporarem l'all picat i el gingebre ratllat deixant que vagi sofregint.
  • Escaldarem els tomàquets, els pelarem, tallarem e incorporarem al sofregit.
  • Passats uns deu minuts reincorporem la carn, afegim la caiena, el coriandre, el comí i la nou moscada i rectifiquem de sal i de pebre.
  • Per fi afegirem un parell de gots d'aigua, ho remenem, i, a foc ben lent ho deixem coure destapat durant un parell d'hores. Durant aquest temps la salsa anirà reduint. Si veiéssim que sens espesseix massa afegirem una mica més d'aigua.
  • Passades dues hores és el moment d'incorporar la crema de cacauets i els cacauets sencers a l'olla. Veureu que la salsa es torna més espessa i vellutada. No cal dir que a aquestes alçades tots els vegetals s'han anat desintegrant. Queda encara coure-ho durant uns 45 minuts o una hora fins que veiem que la carn es comença a desfer. Cal anar vigilant molt per que no s'ens enganxi i afegint una mica d'aigua si veiem que està massa espessa.



El resultat és pràcticament una crema d'aspecte sedós, flairosa y molt agradable al paladar.
Se sol servir sobre arròs blanc. En el nostre cas l'hem cuit amb unes rodanxes de gingebre i una mica de cúrcuma per donar-l'hi color.

Bon profit!!






2 comentaris:

  1. Amadeu això ho haig de provar, per a mi resulta ben original i té una pinta increible! Un petó

    Les receptes que m'agraden

    ResponElimina
  2. Gràcies! Jo feia temps que volia provar de cuinar amb cacauets i el resultat ha sigut sorprenent.

    Petons.

    ResponElimina

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons