dilluns, 14 d’abril del 2014

Pastís de nabius





          Avui tornem al dolç i a la cuina nòrdica i us proposem una recepta aportada per la nostre excorresponsal en terres escandinaves, la Nija-core, i que va aprendre a fer d'una molt bona amiga d'aquelles terres, la Henna Meriläinen. Un clàssica "tarta" de nabius, que hem intentat reproduir amb els nabius que hem trobat a plaça. Evidentment no ens quedarà tal com els queda ells amb els nabius recent collits al bosquet darrera de casa, però hem fet el que hem pogut. :). Tot plegat ens ha dut, a demés, a una discussió sobre els noms en anglès dels diferents fruits de bosc, baies de fet, o "berries" que diuen ells, i la seva correspondència al català i castellà. (Ja no diem en finès, per que aquesta gent, en temes idiomàtics juguen en un altra lliga...). En tot cas properament farem una entrada sobre el tema, a veure si n'aclarim alguna cosa....

Ingredients:

Per a la massa:

  • 100g. de mantega.
  • 0,75 decilitres de sucre.
  • 1 ou.
  • 3,5 dl. de farina blanca.
  • 1 culleradeta de llevat.
Per al farcit:
  • 1 dl. de llet.
  • 200gr. de formatge fresc batut o be quark.
  • 1 ou.
  • 1 dl. de sucre.
  • 1 culleradeta de sucre de vainilla.
  • 400gr. de nabius.




Procediment:
  • Preescalfem el forn durant uns 15 min. a 200º.
  • Comencem a fer la massa batent l'ou amb el sucre i la mantega desfeta.
  • Mica a mica incorporem la farina i el llevat i ho pastem tot plegat.
  • Estenem la massa en el motlle, la punxem i la posem a coure uns 15 minuts. Val la pena posar-hi a sobre un grapat de cigrons crus per a evitar que es bufi.
  • Un cop passats els 15 minuts la traiem del forn, eliminem els cigrons i la omplim amb els nabius escampant-los be per que cobreixin tota la superfície.
  • Mesclem la llet amb l'ou, el sucre, el quark i la culleradeta de vainilla fins que quedi una crema homogènia.
  • Cobrim els nabius amb la mescla i ho tornem a enfornar durant 25-30 minuts.

          I ja ho tenim llest per a consumir i fer un bon berenar.  Bon profit!
I

2 comentaris:

  1. Nabius amb farbalans: insuperable !!!

    ResponElimina
  2. òndia, Amadeu, molt bona, aquesta recepta! és ben clar que els nòrdics ens poden passar la mà per la cara, amb fruits del bosc com els nabius.Quan vaig ser a Finlàndia a tot arreu hi havia melmelades!! ha ha ha. Però fet i fotut, la pinta d'aquest pastís és genial i segur que el gust encara més! Petons

    ResponElimina

Seguidors

Drets

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons